Szukaj na blogu

Prosty sposób na pieczonego kurczaka

Powiem więcej, bardzo prosty sposób na pieczonego kurczaka :) Na noc zamarynować, co zajmie 5 minut - następnego dnia upiec.

Mięsko wyszło bardzo soczyste, super doprawione, skórka rumiana - całość bardzo pyszna!


Składniki:

1 kg kawałków kurczaka (u mnie podudzia)

1 płaska łyżeczka soli

0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej

1 pełna łyżka ketchupu, najlepiej pikantnego, ale jeśli nie masz - może być i łagodny

1 pełna łyżka majonezu

Przygotowanie:

Kawałki kurczaka nacieram solą i pieprzem, a potem dodaję musztardę, ketchup i majonez - znowu dokładnie nacieram.

Przykrywam i odstawiam do lodowki na noc.

Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam szczelnie folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz).

Piekę przez 60 minut w 190 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu), a potem zdejmuję folię i piekę jeszcze przez ok. pół godziny w 170 stopniach C.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger