Prosty sposób na pieczonego kurczaka
Powiem więcej, bardzo prosty sposób na pieczonego kurczaka :) Na noc zamarynować, co zajmie 5 minut - następnego dnia upiec.
Mięsko wyszło bardzo soczyste, super doprawione, skórka rumiana - całość bardzo pyszna!
Składniki:
1 kg kawałków kurczaka (u mnie podudzia)
1 płaska łyżeczka soli
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
1 pełna łyżka ketchupu, najlepiej pikantnego, ale jeśli nie masz - może być i łagodny
1 pełna łyżka majonezu
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka nacieram solą i pieprzem, a potem dodaję musztardę, ketchup i majonez - znowu dokładnie nacieram.
Przykrywam i odstawiam do lodowki na noc.
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam szczelnie folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz).
Piekę przez 60 minut w 190 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu), a potem zdejmuję folię i piekę jeszcze przez ok. pół godziny w 170 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz