Szukaj na blogu

Ryż z warzywami

Mój mąż zawsze zamawia taki ryż do kebaba. Fakt, że pyszny! Ale też bardzo prosty do przygotowania w domu!

Kebaba dziś nie jemy, za to tenże ryż razem będzie na obiad razem z kotletem z indyka i surówką z kapusty pekińskiej.

W przepisie jest ciekawostka - jak z ryżu zrobić nawóz do storczyków? 

Składniki (porcja dla 2 osób):

1 szklanka ryżu basmati

2 szklanki wody plus woda do moczenia

1 średniej wielkości cebula

1 średniej wielkości marchewka

1 mała puszka zielonego groszku

2 ząbki czosnku

2 łyżki kurkumy

1 łyżeczka curry

sól i pieprz do smaku

3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Na pół godziny przed gotowaniem ryż zalewam wodą i odstawiam  - ma być jej tyle, żeby go przykryła.

Przed gotowaniem płuczę go dokładnie, odlewając wodę w której się moczył.

(To właśnie ta woda jest doskonałym nawozem do strczyków, ze względu na zawartość witamin i minerałów!)

Zalewam go ponownie świeżą wodą z odrobiną soli, gotuję do miękkości.

W razie potrzeby odsączam go na sicie.

W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju podsmażam drobniutko pokrojoną marchew i cebulę (marchew ma być miękka, ale jędrna).

Pod koniec smażenia dodaję drobniutko posiekany czosnek.

Na patelnię, do podsmażonych warzyw dokładam ugotowany ryż oraz groszek.

Dodaję kurkumę i curry, dokładnie mieszam i doprawiam solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger