Ryż z warzywami
Mój mąż zawsze zamawia taki ryż do kebaba. Fakt, że pyszny! Ale też bardzo prosty do przygotowania w domu!
Kebaba dziś nie jemy, za to tenże ryż razem będzie na obiad razem z kotletem z indyka i surówką z kapusty pekińskiej.
W przepisie jest ciekawostka - jak z ryżu zrobić nawóz do storczyków?
Składniki (porcja dla 2 osób):
1 szklanka ryżu basmati
2 szklanki wody plus woda do moczenia
1 średniej wielkości cebula
1 średniej wielkości marchewka
1 mała puszka zielonego groszku
2 ząbki czosnku
2 łyżki kurkumy
1 łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Na pół godziny przed gotowaniem ryż zalewam wodą i odstawiam - ma być jej tyle, żeby go przykryła.
Przed gotowaniem płuczę go dokładnie, odlewając wodę w której się moczył.
(To właśnie ta woda jest doskonałym nawozem do strczyków, ze względu na zawartość witamin i minerałów!)
Zalewam go ponownie świeżą wodą z odrobiną soli, gotuję do miękkości.
W razie potrzeby odsączam go na sicie.
W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju podsmażam drobniutko pokrojoną marchew i cebulę (marchew ma być miękka, ale jędrna).
Pod koniec smażenia dodaję drobniutko posiekany czosnek.
Na patelnię, do podsmażonych warzyw dokładam ugotowany ryż oraz groszek.
Dodaję kurkumę i curry, dokładnie mieszam i doprawiam solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz