Szukaj na blogu

Sałatka z selerem naciowym i zielonym groszkiem

Sałatki to pyszne i szybkie posiłki. Na dodatek można je przygotować z przeróżnych składników, również takich które zalegają nam w lodówce. Wystarczy umiejętnie je połączyć, i mamy gotową kolację albo podwieczorek!

Bardzo lubię w sałatkach seler naciowy, który oprócz dobrego smaku dodaje całości charakteru bo jest chrupiący i jędrny.

Szukasz innych pomysłów na sałatki z selerem naciowym?

Sprawdź moje przepisy na:

- sałatkę z wędzonym łososiem, zielonym groszkiem i selerem naciowym KLIK

-  sałatkę z cieciorką, selerem naciowym i kabanosem KLIK

- sałatkę makaronową z kukurydzą i selerem naciowym KLIK



Składniki (porcja na 3-4 osoby):

4 duże łodygi selera naciowego

1 puszka zielonego groszku (240 g po odsączeniu z zalewy)

pół dużej żółtej papryki

50-60 g żółtego sera (może być w plastrach)

1 czerwona cebula, średniej wielkości

ok. 150 g dobrej jakości, cienkiej kiełbasy 

majonez

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyte łodygi selera obieram z włókien, po czym każdą przecinam wzdłuż na pół, i uzyskane części dalej na pół. Selera kroję w bardzo drobną kostkę.

Równie drobno kroję żółtą paprykę, oraz żółty ser (można użyć sera w plastrach, wtedy krojenie będzie łatwiejsze).

Bardzo drobno siekam cebulę.

Kiełbasę kroję w niewielką kostkę.

Wszystkie pokrojone składniki umieszczam w misce, dodaję odsączony na sicie groszek.

Dodaję ok. 2 czubate łyżki majonezu, dokładnie wszyskro mieszam. 

Doprawiam sałatkę do smaku solą i pieprzem )ostrożnie z solą - ta jest już w serze, kiełbasie i majonezie).


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger