Sałatka z selerem naciowym i zielonym groszkiem
Sałatki to pyszne i szybkie posiłki. Na dodatek można je przygotować z przeróżnych składników, również takich które zalegają nam w lodówce. Wystarczy umiejętnie je połączyć, i mamy gotową kolację albo podwieczorek!
Bardzo lubię w sałatkach seler naciowy, który oprócz dobrego smaku dodaje całości charakteru bo jest chrupiący i jędrny.
Szukasz innych pomysłów na sałatki z selerem naciowym?
Sprawdź moje przepisy na:
- sałatkę z wędzonym łososiem, zielonym groszkiem i selerem naciowym KLIK
- sałatkę z cieciorką, selerem naciowym i kabanosem KLIK
- sałatkę makaronową z kukurydzą i selerem naciowym KLIK
Składniki (porcja na 3-4 osoby):
4 duże łodygi selera naciowego
1 puszka zielonego groszku (240 g po odsączeniu z zalewy)
pół dużej żółtej papryki
50-60 g żółtego sera (może być w plastrach)
1 czerwona cebula, średniej wielkości
ok. 150 g dobrej jakości, cienkiej kiełbasy
majonez
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte łodygi selera obieram z włókien, po czym każdą przecinam wzdłuż na pół, i uzyskane części dalej na pół. Selera kroję w bardzo drobną kostkę.
Równie drobno kroję żółtą paprykę, oraz żółty ser (można użyć sera w plastrach, wtedy krojenie będzie łatwiejsze).
Bardzo drobno siekam cebulę.
Kiełbasę kroję w niewielką kostkę.
Wszystkie pokrojone składniki umieszczam w misce, dodaję odsączony na sicie groszek.
Dodaję ok. 2 czubate łyżki majonezu, dokładnie wszyskro mieszam.
Doprawiam sałatkę do smaku solą i pieprzem )ostrożnie z solą - ta jest już w serze, kiełbasie i majonezie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz