Surówka z rzodkwi i ogórka z sosem czosnkowym
Zdrowa, smaczna surówka z białej rzodkwi i zielonego ogórka. Dodatek to sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Pasuje do smażonych i pieczonych mięs.
Składniki (dla 3-4 osób):
1 średniej wielkości biała rzodkiew
1 długi ogórek
2 łyżki drobno posiekanego koperku
Sos:
150 g jogurtu naturalnego
2 duże ząbki czosnku
do smaku: sól, cukier, mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Umyte, obrane warzywa ścieram na tarce z grubymi oczkami.
Uwaga - ogórka warto lekko odcisnąć, pozbywając się nadmiaru soku.
Przekładam je do miski razem z posiekanym koperkiem.
Oddzielnie mieszam jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem - powinien mieć wyrazisty smak.
Tuż przed podaniem surówkę polewam sosem i dokładnie mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz