Szukaj na blogu

Surówka z rzodkwi i ogórka z sosem czosnkowym

Zdrowa, smaczna surówka z białej rzodkwi i zielonego ogórka. Dodatek to sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Pasuje do smażonych i pieczonych mięs.

Składniki (dla 3-4 osób):

1 średniej wielkości biała rzodkiew

1 długi ogórek

2 łyżki drobno posiekanego koperku

Sos:

150 g jogurtu naturalnego

2 duże ząbki czosnku

do smaku: sól, cukier, mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Umyte, obrane warzywa ścieram na tarce z grubymi oczkami.

Uwaga - ogórka warto lekko odcisnąć, pozbywając się nadmiaru soku.

Przekładam je do miski razem z posiekanym koperkiem.

Oddzielnie mieszam jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem - powinien mieć wyrazisty smak.

Tuż przed podaniem surówkę polewam sosem i dokładnie mieszam.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger