Szukaj na blogu

Ziemniaki ze szpinakiem i jajkiem

To miał być zwykły bezmięsny obiad - zwłaszcza mój mąż lubi to połączenie: ziemniaki z sadzonym jajkiem i duszonym z masłem i czosnkiem szpinakiem.  

Tylko że ja nie lubię nudy w kuchni, więc go odmieniłam  - składniki zostały te same, ale efekt wyszedł zupełnie inny!



Składniki:

Użyłam patelni o średnicy 15 cm.

Z tej porcji wychodzą 2 placki - to porcja dla 2-3 osób

Szpinak:

450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku

1 średniej wielkości cebula

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka masła

1 łyżka mascarpone lub innego serka śmietankowego

2 łyżki oleju do smażenia cebuli

sól i pieprz do smaku

Masa ziemniaczana:

ok. 400 g świeżo ugotowanych ziemniaków, jeszcze gorących 

1 płaska łyżeczka masła

2 jajka

2 łyżki mąki

0,5 łyżeczki curry

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

olej do smażenia

jajka

curry

sól i pieprz

posiekany szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Zaczynam od szpinaku:

Zamrożony przekładam do garnka i podgrzewam, aż odparuje woda. 

W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę - do zeszklenia.

Gdy woda ze szpinaku odparuje, dodaję do niego podsmażoną cebulę, masło, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

Duszę wszystko przez kilka minut pod przykryciem, po czym dodaję serek, i mieszam do jego rozpuszczenia.

Masa ziemniaczana:

Gorące ziemniaki duszę z masłem na gładką masę, a potem dodaję jajka i dokładnie mieszam.

Dodaję mąkę i jeszcze raz mieszam do uzyskania gładkiej masy.

Doprawiam ją solą, pieprzem i curry.

Smażenie:

Niewielką patelnię smaruję olejem, wykładam połowę masy ziemniaczanej (łatwiej będzie ją równo rozłożyć, dociskając do patelni łyżką umoczoną w oleju).

Masa ziemniaczana powinna zakrywać całe dno patelni.

Placek podsmażam na średnim ogniu ok. 7-8 minut (spód powinen się lekko zarumienić), po czym na niego wykładam połowę szpinaku i rozprowadzam go równomiernie.

W szpinaku robię wzgłębienie i wbijam w nie 2-3 jajka.

Jajka doprawiam solą, pieprzem i curry, posypuję też posiekanym szczypiorkiem.

Przykrywam patelnię i smażę na małym/średnim ogniu do ścięcia jajek.

Po usmażeniu ostrożnie zsuwam placek na talerz.

Od razu podaję.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger