Kotlety z kapusty kiszonej
Pyszny smak tych kotletów kojarzy mi się ze świętami, i z powodzeniem można je przygotować choćby na kolację wigilijną, bo z czerwonym barszczem będą wspaniałe.
Składnik (ok. 12 kotletów):
ok. 600 g kapusty kiszonej
1 średniej wielkości cebula
6-8 średniej wielkości pieczarek
2 jajka
2-3 czubate łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę gotuję do miękkości (czas gotowania zalezy od kapusty, ok. 40-50 minut).
Gdy kapusta się gotuje, podsmażam (na niewielkiej ilości) oleju cebulę pokrojoną w małą kostkę.
Gdy cebula się zeszkli, dodaję drobno pokrojone pieczarki, lekko wszystko solę i podsmażam do chwili, gdy pieczarki się lekko zarumienią.
Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na sicie, a potem siekam dość drobno.
Posiekaną przekładam do miski, dodaję jajka i cebulę z pieczarkami, dokładnie mieszam.
Dodaję mąkę, mieszam, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Z masy robię kulki wielkości mandarynki, każdą obtaczam w bułce tartej a potem spłaszczam.
Kotlety smażę na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz