Szukaj na blogu

Kotlety z kapusty kiszonej

Pyszny smak tych kotletów kojarzy mi się ze świętami, i z powodzeniem można je przygotować choćby na kolację wigilijną, bo z czerwonym barszczem będą wspaniałe.


Składnik (ok. 12 kotletów):

ok. 600 g kapusty kiszonej

1 średniej wielkości cebula

6-8 średniej wielkości pieczarek

2 jajka

2-3 czubate łyżki mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę gotuję do miękkości (czas gotowania zalezy od kapusty, ok. 40-50 minut).

Gdy kapusta się gotuje, podsmażam (na niewielkiej ilości) oleju cebulę pokrojoną w małą kostkę.

Gdy cebula się zeszkli, dodaję drobno pokrojone pieczarki, lekko wszystko solę i podsmażam do chwili, gdy pieczarki się lekko zarumienią.

Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na sicie, a potem siekam dość drobno.

Posiekaną przekładam do miski, dodaję jajka i cebulę z pieczarkami, dokładnie mieszam.

Dodaję mąkę, mieszam, doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Z masy robię kulki wielkości mandarynki, każdą obtaczam w bułce tartej a potem spłaszczam.

Kotlety smażę na rumiano z obu stron.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger