Tort naleśnikowy ze szpinakiem i serem cheddar
Tort naleśnikowy to pyszny pomysł na sycący i niedrogi obiad dla całej rodziny. Nie jest trudny do przygotowania, ani zbyt pracochłonny, zwłaszcza że naleśniki można usmażyć wcześniej.
Składniki (tortownica 22-23 cm):
Naleśniki (patelnia o średnicy 22-23 cm) :
1,5 szklanki mąki pszennej
duża szczypta soli
1 duże jajko
1 szklanka mleka (2% lub 3,2%)
1 szklanka wosy (może być lekko gazowana)
4 łyżki oleju
Szpinak:
450 g mrożonego szpinaku, u mnie całe liście
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
150 g kanapkowego serka twarogowego, u mnie z ziołami
do smaku: sól i pieprz
Dodatkowo:
200 g startego sera cheddar lub innego, ktory dobrze się topi
tłuszcz do posmarowania tortownicy
bułka tarta do posypania tortownicy
Przygotowanie:
Naleśniki najlepiej usmażyć na patelni o tej samej średnicy, co tortownica.
Zaczynam od ciasta naleśnikowego - miksuję lub bardzo dokłądnie mieszam rózgą wszystkie składniki.
Wymieszane ciasto odstawiam na 15 minut, po czym smażę naleśniki (nie uzywam już do smażenia oleju).
Smażę 8-10 naleśników.
Szpinak:
Rozgrzewam olej na patelni i wrzucam pokrojoną w dość dużą kostkę cebulę.
Smażę ją do zeszklenia, po czym dodaję mrożony szpinak i pod przykryciem smażę razem do chwili, gdy szpinak się rozmrozi.
Jeśli okaże się, że w szpinaku jest sporo wody, trzeba ją odparować - już bez pokrywki.
Do szpinaku dodaję serek i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Złożenie:
Tortownicę dokładnie natłuszczam i posypuję bułką tartą.
Na dnie układam pierwszy naleśnik, na nim rozkładam równomiernie porcję farszu, i całość posypuję niewielką ilością startego sera.
Wykłądam kolejnego naleśnika i naciskając palcami wyrównuję farsz, by tort był wszędzie płaski (żeby na środku nie formowałą się górka).
W ten sposób wykładam resztę składników - ostatni powinien być naleśnik.
(U mnie farszu wystarczyło na przełożenie 6 naleśników)
Posypuję go serem i wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok. 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz