Szukaj na blogu

Klopsiki pieczone z pomidorkami koktajlowymi

Cudowny obiad, który i mi, i mojemu mężowi bardzo posmakował. Fajny też dlatego, że jeśli same klopsiki przygotuje się wcześniej, choćby poprzedniego dnia, to obiad zajmie dosłownie pół godzinki. Robota w piekarniku robi się sama, bo pieczone pomidorki dają niepowtarzalny smak i zapach, wszystko razem jest boskie.

U mnie dziś te pyszności były z ryżem, ale tak naprawdę wystarczy kromeczka bułki. 

Składniki (na 2 osoby)

0,5 kg mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej

1 jajko

1 średnia cebula

2-3 ząbki czosnku

1-2 łyżki bułki tartej

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie

kilka garści pomidorków koktajlowych, do nich również kilka ząbków czosnku

kilka gałązek rozmarynu

3-4 łyżki oliwy lub oleju

Przygotowanie:

Mięso miel,one przekłądam do miski, dodaję jajko, bardzo drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku.

Dłonią wyrabiam masę przez kilka minut, a następnie formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Na płaską blachę wlewam oliwę, rozkładam równomiernie klopsiki, między nie wsypuję pomidorki.

Dodaję też grubo posiekany czosnek, oraz rozkładam rozmaryn.

Pomidorki dodatkowo staram się oprószyć solą, a wszystko - pieprzem.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 30 minut, na ostatnich kilka minut podkręcam jeszcze temperaturę do 215 stopni C, i ewentualnie włączam funkcję grilla.

Wszystko można raz czy dwa w międzyczasie przemieszać. 






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger