Kurczak smażony w cieście maślankowym
Kurczak w takiej wersji smakuje wyśmienicie - mięciutkie, delikatne mięso usmażone w pysznym cieście, na dodatek z aromatycznym sosem. Oj, dużo można mówić, jakie to dobre 🤩
Składniki na 2 porcje:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
sól ziołowa lub zwykła
mielony czarny pieprz
Ciasto:
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/3 szklanki maślanki naturalnej
do smaku: sól ziołowa lub zwykła, mielony czarny pieprz, słodka mielona papryka, papryka chili
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki wody
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
prażony biały sezam
Przygotowanie:
Mięso kroję na kilkucentymwtrowe kawałki, doprawiam solą ziołową lub zwykła i pieprzem, mieszam.
Odstawiam na godzinę (można też przyprawić je wieczorem i zostawić w lodówce do następnego dnia).
W czasie gdy nagrzewa się olej szykuję ciasto (oleju powinno być w garnku lub na patelni minimum na wysokość 5 cm:
Mieszam wszystkie składniki ciasta rózgą kuchenną - będzie dość gęste.
Pokrojone mięso przekładam do ciasta, dokładnie mieszam.
Smażę w rozgrzanym oleju, najlepiej porcjami (za duża ilość mięsa może spowodować, że będzie się bardziej gotować,niż smażyć) - najpierw ok. 5 minut mieszając.
Po tym czasie wyjmuję kurczaka łyżką cedzakową na papier, i smażę kolejną porcję.
Ja smażyłam mojego kurczaka w dwóch porcjach.
Kiedy całość jest raz usmażona, smażę je powtórnie, przez 3-4 minuty, do ładnego zarumienienia.
Sos:
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję miód i sos sojowy, a także przeciśnięty przez praskę czosnek.
Chwilkę razem smażę, dolewam wodę, mieszam.
Podgrzewam jeszcze przez 30 sekund.
Podanie:
Usmażonego kurczaka polewam sosem, posypuję prażonym sezamem i dokładnie mieszam.
Można go dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki albo pokrojonym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz