Szukaj na blogu

Kurczak smażony w cieście maślankowym

Kurczak w takiej wersji smakuje wyśmienicie - mięciutkie, delikatne mięso usmażone w pysznym cieście, na dodatek z aromatycznym sosem. Oj, dużo można mówić, jakie to dobre 🤩

Składniki na 2 porcje:

2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

sól ziołowa lub zwykła

mielony czarny pieprz

Ciasto:

3 czubate łyżki mąki pszennej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 jajko

1/3 szklanki maślanki naturalnej

do smaku: sól ziołowa lub zwykła, mielony czarny pieprz, słodka mielona papryka, papryka chili

Sos:

1 łyżka masła

1 łyżeczka miodu

2 łyżki jasnego sosu sojowego

2 ząbki czosnku

2 łyżki wody

Dodatkowo:

olej do głębokiego smażenia

prażony biały sezam

Przygotowanie:

Mięso kroję na kilkucentymwtrowe kawałki, doprawiam solą ziołową lub zwykła i pieprzem, mieszam.

Odstawiam na godzinę (można też przyprawić je wieczorem i zostawić w lodówce do następnego dnia).

W czasie gdy nagrzewa się olej szykuję ciasto (oleju powinno być w garnku lub na patelni minimum na wysokość 5 cm:

Mieszam wszystkie składniki ciasta rózgą kuchenną - będzie dość gęste.

Pokrojone mięso przekładam do ciasta, dokładnie mieszam.

Smażę w rozgrzanym oleju, najlepiej porcjami (za duża ilość mięsa może spowodować, że będzie się bardziej gotować,niż smażyć) - najpierw ok. 5 minut mieszając.

Po tym czasie wyjmuję kurczaka łyżką cedzakową na papier, i smażę kolejną porcję.

Ja smażyłam mojego kurczaka w dwóch porcjach.

Kiedy całość jest raz usmażona, smażę je powtórnie, przez 3-4 minuty, do ładnego zarumienienia.

Sos:

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję miód i sos sojowy, a także przeciśnięty przez praskę czosnek.

Chwilkę razem smażę, dolewam wodę, mieszam.

Podgrzewam jeszcze przez 30 sekund.

Podanie:

Usmażonego kurczaka polewam sosem, posypuję prażonym sezamem i dokładnie mieszam.

Można go dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki albo pokrojonym szczypiorkiem.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger