Szukaj na blogu

Kurczak flamandzki

Sposób na pysznego, niezwykle aromatycznego kurczaka? Warto udusić go z dużą ilością cebuli, która w połączeniu w przyprawami zamieni się w pyszny sos. To proste danie doskonale rozgrzeje i nasyci.


Składniki:

6 udek z kurczaka

1 łyżka mąki pszennej

2 duże cebule

3 łyżki oleju

1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego (lub roztartego w moździerzu) 

4-5 ząbków czosnku

1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 

6-8 łyżek jasnego sosu sojowego

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso nacieram solą i pieprzem, a potem obtaczam w mące.

Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam kurczaka z obu stron do mocnego zarumienienia.

W międzyczasie obieram i kroję w kostkę cebulę.

Gdy kurczak się podsmaży, zdejmuję go na chwilę z patelni i wrzucam na nią cebulę. Od razu zmniejszam moc palnika do minimum.

Przekładam z powrotem kurczaka - układam go na cebuli, wszystko posypuję mkinem rzymskim, dolewam sos sojowy, przykrywam patelnię i duszę ok. 30 minut, dwukrotnie przewracając mięso (bez mieszania cebuli).

Po tym czasie z cebuli powinien wytworzyć się sos. 

Dodaję posiekany czosnek, wędzoną paprykę, przecier pomidorowy i musztardę, lekko wszystko mieszam.

Wstępnie doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.

Duszę wszytko pod pokrywką jeszcze do pół godziny, mięso powinno być bardzo miękkie. Można podlać wszystko odrobiną wody.

Doprawiam ostatecznie do smaku.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger