Kurczak flamandzki
Sposób na pysznego, niezwykle aromatycznego kurczaka? Warto udusić go z dużą ilością cebuli, która w połączeniu w przyprawami zamieni się w pyszny sos. To proste danie doskonale rozgrzeje i nasyci.
Składniki:
6 udek z kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
2 duże cebule
3 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego (lub roztartego w moździerzu)
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
6-8 łyżek jasnego sosu sojowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso nacieram solą i pieprzem, a potem obtaczam w mące.
Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam kurczaka z obu stron do mocnego zarumienienia.
W międzyczasie obieram i kroję w kostkę cebulę.
Gdy kurczak się podsmaży, zdejmuję go na chwilę z patelni i wrzucam na nią cebulę. Od razu zmniejszam moc palnika do minimum.
Przekładam z powrotem kurczaka - układam go na cebuli, wszystko posypuję mkinem rzymskim, dolewam sos sojowy, przykrywam patelnię i duszę ok. 30 minut, dwukrotnie przewracając mięso (bez mieszania cebuli).
Po tym czasie z cebuli powinien wytworzyć się sos.
Dodaję posiekany czosnek, wędzoną paprykę, przecier pomidorowy i musztardę, lekko wszystko mieszam.
Wstępnie doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Duszę wszytko pod pokrywką jeszcze do pół godziny, mięso powinno być bardzo miękkie. Można podlać wszystko odrobiną wody.
Doprawiam ostatecznie do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz