Szukaj na blogu

Sos warzywny

Wymyśliłam go na jutro do duszonego fileta z kurczaka, ale po spróbowaniu stwierdzam, że nie tylko do niego pasuje, bo jest też boski na zimno, i będzie też bardzo fajnie smakował z wędliną na kanapkach, albo z jakimiś warzywnymi kotletami. 

Moja porcja jest niewielka, z takiej ilości warzyw jaką widać na zdjęciu, wyszedł z tego słoiczek o pojemności 240 ml. 





Składniki:

3 niewielkie marchewki

biała część pora

1 ząbek czosnku

posiekana natka pietruszki, ilość wg uznania

ok. pół szklanki śmietanki 30% (jeśli chcesz sos odchudzić, użyj mleka 3,2%)

1 żółtko

1 płaska łyżka masła

1 łyżeczka oleju

do smaku: szczypta wędzonej słodkiej papryki, szczypta curry, szczypta gałki muszkatołowej

ewentualnie gorąca woda do podlania 

Przygotowanie:

Myję i obieram marchewki, potem kroję je na cienkie paseczki, i następnie skośnie jak na zdjęciu.

Pora kroję w niewielką kostkę.

Siekam czosnek.

Na patelni rozgrzewam olej i dodaję masło, czekam aż to się rozpuści i wrzucam pokrojoną marchewkę (średnia moc palnika).

Smażę ją przez chwilę, mieszając, by odrobinę zmiękła.

Dodaję pokrojonego pora, oprószam wszystko solą i pieprzem, smażę mieszajac (dalej nie wielki ogień) 2-3 minuty.

Następnie dodaję posiekany czosnek, zmniejszam moc palnika do minimum, przykrywam patelnię i duszę wszystko kolejne 2-3 minuty.

Śmietankę dokładnie mieszam z żółtkiem, wlewam na patelnię, mieszam podgrzewając aż sos ładnie zgętnieje.

Gęstość sosu reguluję dolewając wodę. 

Jeśli wytrąci się tłuszcz, dolewam jej jescze troszkę, by sos byłjednolityu i aksamitny.

Dodaję posiekaną natkę pietruszki - ilosć wg uznania, możną ją też zastąpić koperkiem.

Doprawiam wszystko do smaku: solą, pieprzem, curry, wędzoną papryką i gałką muszkatołową.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger