Sos warzywny
Wymyśliłam go na jutro do duszonego fileta z kurczaka, ale po spróbowaniu stwierdzam, że nie tylko do niego pasuje, bo jest też boski na zimno, i będzie też bardzo fajnie smakował z wędliną na kanapkach, albo z jakimiś warzywnymi kotletami.
Moja porcja jest niewielka, z takiej ilości warzyw jaką widać na zdjęciu, wyszedł z tego słoiczek o pojemności 240 ml.
Składniki:
3 niewielkie marchewki
biała część pora
1 ząbek czosnku
posiekana natka pietruszki, ilość wg uznania
ok. pół szklanki śmietanki 30% (jeśli chcesz sos odchudzić, użyj mleka 3,2%)
1 żółtko
1 płaska łyżka masła
1 łyżeczka oleju
do smaku: szczypta wędzonej słodkiej papryki, szczypta curry, szczypta gałki muszkatołowej
ewentualnie gorąca woda do podlania
Przygotowanie:
Myję i obieram marchewki, potem kroję je na cienkie paseczki, i następnie skośnie jak na zdjęciu.
Pora kroję w niewielką kostkę.
Siekam czosnek.
Na patelni rozgrzewam olej i dodaję masło, czekam aż to się rozpuści i wrzucam pokrojoną marchewkę (średnia moc palnika).
Smażę ją przez chwilę, mieszając, by odrobinę zmiękła.
Dodaję pokrojonego pora, oprószam wszystko solą i pieprzem, smażę mieszajac (dalej nie wielki ogień) 2-3 minuty.
Następnie dodaję posiekany czosnek, zmniejszam moc palnika do minimum, przykrywam patelnię i duszę wszystko kolejne 2-3 minuty.
Śmietankę dokładnie mieszam z żółtkiem, wlewam na patelnię, mieszam podgrzewając aż sos ładnie zgętnieje.
Gęstość sosu reguluję dolewając wodę.
Jeśli wytrąci się tłuszcz, dolewam jej jescze troszkę, by sos byłjednolityu i aksamitny.
Dodaję posiekaną natkę pietruszki - ilosć wg uznania, możną ją też zastąpić koperkiem.
Doprawiam wszystko do smaku: solą, pieprzem, curry, wędzoną papryką i gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz