Śmietanowiec jak sernik królewski
Sernik królewski? Nie, chociaż smakuje bardzo podobnie, to nie jest sernikiem. Dużo tańszy, równie pyszny - zachęcam do wypróbowania!
Do masy można dodać rodzynki.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Kruchy spód:
2 szklanki mąki pszennej
180 g miękkiego masła lub margaryny
15 g cukru waniliowego
4 łyżki cukru
5 g proszku do pieczenia (1,5 płaskiej łyżeczki)
15 g kakao (pełna łyżka)
4 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Masa śmietanowa:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
400 g śmietany 18%
3 łyżki oleju
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
kilka kropli oleju migdałowego
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto zagniatam jednolite, ciemne ciasto, dzielę na 2 części i wkładam na 30-40 minut do zamrażalnika.
Połowę ścieram na grubej tarce na dno wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką blachy (lub wyłożonej papierem) i blachę wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
W tym czasie szykuję masę śmietanową:
Białka ubijam ze szczyptą soli, gdy piana zrobi się w miarę sztywna dosypuję po trosze cukier, aż do jego skończenia.
Ubijam na najszybszych obrotach miksera 7-8 minut, następnie zmniejszam obroty, wsypuję budyń i miksuję do połączenia.
Dodaję olej, krótko miksuję, i na końcu śmietanę, również na małych obrotach miksuję do połączenia.
Na końcu dodaje olejek do smaku.
Masę wykładam na podpieczony spód, wygładzam.
Na górę ścieram pozostałe ciasto i ponownie wstawiam blachę do piekarnika (180 stopni C) na godzinę.
Kroję po całkowitym przestygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz