Szukaj na blogu

Śmietanowiec jak sernik królewski

Sernik królewski? Nie, chociaż smakuje bardzo podobnie, to nie jest sernikiem. Dużo tańszy, równie pyszny - zachęcam do wypróbowania!

Do masy można dodać rodzynki.



Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Kruchy spód:

2 szklanki mąki pszennej 

180 g miękkiego masła lub margaryny

15 g cukru waniliowego

4 łyżki cukru

5 g proszku do pieczenia (1,5 płaskiej łyżeczki)

15 g kakao (pełna łyżka)

4 żółtka

1 łyżka śmietany 18%

Masa śmietanowa:

4 białka

szczypta soli

1 szklanka cukru

400 g śmietany 18%

3 łyżki oleju

1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)

kilka kropli oleju migdałowego 

Przygotowanie:

Ze składników na ciasto zagniatam jednolite, ciemne ciasto, dzielę na 2 części i wkładam na 30-40 minut do zamrażalnika.

Połowę ścieram na grubej tarce na dno wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką blachy (lub wyłożonej papierem) i blachę wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.

W tym czasie szykuję masę śmietanową:

Białka ubijam ze szczyptą soli, gdy piana zrobi się w miarę sztywna dosypuję po trosze cukier, aż do jego skończenia.

Ubijam na najszybszych obrotach miksera 7-8 minut, następnie zmniejszam obroty, wsypuję budyń i miksuję do połączenia.

Dodaję olej, krótko miksuję, i na końcu śmietanę, również na małych obrotach miksuję do połączenia.

Na końcu dodaje olejek do smaku.

Masę wykładam na podpieczony spód, wygładzam.

Na górę ścieram pozostałe ciasto i ponownie wstawiam blachę do piekarnika (180 stopni C) na godzinę.

Kroję po całkowitym przestygnięciu.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger