Duszona papryka na zimę
Taka papryka jest równie doskonała na zimno i na gorąco, może być dodatkiem do obiadu, na kanapki, do sosów czy zup. Bardzo polecam, jest rewelacyjna.
Składniki:
1 kg kolorowej papryki
1 średniej wielkości cebula
1 średniej wielkości marchewka
5-6 łyżek oleju
3-4 małe liście laurowe
garść ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki curry
kilka małych, ostrych suszonych papryczek (można dodać suszoną do smaku)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Papryki dokładnie myję, pozbywam się gniazd nasiennych.
Obieram cebulę, myję i obieram marchew.
Papryki kroję w paski, cebulę w piórka.
Marchew ścieram na tarce z grubymi oczkami.
Rozgrzewam olej w garnku z grubym dnem, wrzucam ziele angielskie, liście laurowe i pokrojoną cebulę, chwilę przesmażam do jej zeszklenia.
Dokładam startą marchewkę, odrobinę wszystko solę i smażę kilka minut, mieszając.
Następnie dodaję pokrojoną paprykę, i posiekany czosnek.
Smażę na dość dużym ogniu, mieszając, przez 5 minut.
Dodaję sól i pieprz do smaku, curry i słodką mieloną paprykę, oraz ostre papryczki.
Przykrywam, zmniejszam moc palnika i duszę ok. 12-15 minut, by papryka zmiękła.
Dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, duszę jeszcze 5 minut.
Na końcu ostatecznie doprawiam do smaku.
Gorącą paprykę przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam (najbezpieczniej jest użyć zupełnie nowych zakrętek) i pasteryzuję 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz