Szukaj na blogu

Duszona papryka na zimę

Taka papryka jest równie doskonała na zimno i na gorąco, może być dodatkiem do obiadu, na kanapki, do sosów czy zup. Bardzo polecam, jest rewelacyjna.


Składniki:

1 kg kolorowej papryki

1 średniej wielkości cebula

1 średniej wielkości marchewka

5-6 łyżek oleju

3-4 małe liście laurowe

garść ziela angielskiego

sól i pieprz do smaku

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

pół łyżeczki curry

kilka małych,  ostrych suszonych papryczek (można dodać suszoną do smaku)

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Papryki dokładnie myję, pozbywam się gniazd nasiennych.

Obieram cebulę, myję i obieram marchew.

Papryki kroję w paski, cebulę w piórka.

Marchew ścieram na tarce z grubymi oczkami.

Rozgrzewam olej w garnku z grubym dnem, wrzucam ziele angielskie, liście laurowe i pokrojoną cebulę, chwilę przesmażam do jej zeszklenia.

Dokładam startą marchewkę, odrobinę wszystko solę i smażę kilka minut, mieszając.

Następnie dodaję pokrojoną paprykę, i posiekany czosnek.

Smażę na dość dużym ogniu, mieszając, przez 5 minut.

Dodaję sól i pieprz do smaku, curry i słodką mieloną paprykę, oraz ostre papryczki.

Przykrywam, zmniejszam moc palnika i duszę ok. 12-15 minut, by papryka zmiękła.

Dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, duszę jeszcze 5 minut.

Na końcu ostatecznie doprawiam do smaku.

Gorącą paprykę przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam (najbezpieczniej jest użyć zupełnie nowych zakrętek) i pasteryzuję 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.

Pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger