Szukaj na blogu

Kurczak duszony z papryką

Bardzo dobre danie, delikatne i kremowe w smaku, świetnie komponowało się z kopytkami. Serdecznie Ci je polecam!




Składniki:

2  pojedyncze filety z piersi kurczaka

Do przyprawienia mięsa:

sól, pieprz, curry, odrobina miodu, czosnek przeciśnięty przez praskę

Dodatkowo:

1 średniej wielkości cebula

1 średniej wielkości marchewka

1 średniej wielkości żółta lub pomarańczowa papryka

2-3 ząbki czosnku

posiekane: koperek i pietruszka, ok. 1 łyżeczki

2-3 łyżki oleju

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka mąki pszennej

1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

Mięso przekrajam wzdłuż na kotlety i lekko rozbijam tłuczkiem, a następnie nacieram przyprawami i miodem. Można też pokroić mięso na mniejsze kawałki.

Przyprawione zostawiam najlepiej na noc  w lodówce.

Paprykę oczyszczam z nasion i kroję na paseczki, cebulę na niewielkie kawałki, marchew ścieram na grubej tarce, czosnek siekam.

Rozgrzewam olej na patelni i na średnim ogniu przyrumieniam lekko mięso z obu stron.

Następnie dodaję cebulę, mieszam, chwilę przesmażam, dodaję masło, marchew i czosnek.

Wstępnie doprawiam solą i pieprzem.

Przykrywam i na niewielkim ogniu smażę 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaję paprykę i posiekane zioła, mieszam, i ponownie pod przykryciem przesmażam do czasu, kiedy kurczak będzie miękki.

W wodzie rozprowadzam dokładnie mąkę, wlewam na patelnię, mieszam. 

Doprawiam ostatecznie do smaku. 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger