Kurczak duszony z papryką
Bardzo dobre danie, delikatne i kremowe w smaku, świetnie komponowało się z kopytkami. Serdecznie Ci je polecam!
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
Do przyprawienia mięsa:
sól, pieprz, curry, odrobina miodu, czosnek przeciśnięty przez praskę
Dodatkowo:
1 średniej wielkości cebula
1 średniej wielkości marchewka
1 średniej wielkości żółta lub pomarańczowa papryka
2-3 ząbki czosnku
posiekane: koperek i pietruszka, ok. 1 łyżeczki
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
Mięso przekrajam wzdłuż na kotlety i lekko rozbijam tłuczkiem, a następnie nacieram przyprawami i miodem. Można też pokroić mięso na mniejsze kawałki.
Przyprawione zostawiam najlepiej na noc w lodówce.
Paprykę oczyszczam z nasion i kroję na paseczki, cebulę na niewielkie kawałki, marchew ścieram na grubej tarce, czosnek siekam.
Rozgrzewam olej na patelni i na średnim ogniu przyrumieniam lekko mięso z obu stron.
Następnie dodaję cebulę, mieszam, chwilę przesmażam, dodaję masło, marchew i czosnek.
Wstępnie doprawiam solą i pieprzem.
Przykrywam i na niewielkim ogniu smażę 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję paprykę i posiekane zioła, mieszam, i ponownie pod przykryciem przesmażam do czasu, kiedy kurczak będzie miękki.
W wodzie rozprowadzam dokładnie mąkę, wlewam na patelnię, mieszam.
Doprawiam ostatecznie do smaku.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz