Szukaj na blogu

Zasmażana sałata lodowa w stylu azjatyckim

Ekspresowa przystawka lub dodatek do głównego dania, tę sałatę zrobisz w 15 minut.  

Składniki:

pół główki sałaty lodowej

2-3 ząbki czosnku

1 średniej wielkości czerwona papryka

2 łyżka oleju

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki sosu mirin

1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej

3 łyżki wody

prażony sezam do posypania

Przygotowanie:

Sałatę kroję na kawałki, paprykę na niewielkie paseczki.

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smażę przez 30 sekund.

Dodaję pokrojoną paprykę i olej sezamowy, smażę 2 minuty, cały czas mieszając.

Dorzucam pokrojoną sałatę, dodaję sos sojowy, rybny i mirin, mieszam, smażę 2 minuty, mieszając.

W wodzie rozprowadzam skrobię ziemniaczaną, wlewam na patelnię, mieszam.

Ewentualnie doprawiam do smaku.

Podaję na gorąco, przed podaniem posypuję sezamem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger