Zasmażana sałata lodowa w stylu azjatyckim
Ekspresowa przystawka lub dodatek do głównego dania, tę sałatę zrobisz w 15 minut.
Składniki:
pół główki sałaty lodowej
2-3 ząbki czosnku
1 średniej wielkości czerwona papryka
2 łyżka oleju
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu mirin
1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
3 łyżki wody
prażony sezam do posypania
Przygotowanie:
Sałatę kroję na kawałki, paprykę na niewielkie paseczki.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smażę przez 30 sekund.
Dodaję pokrojoną paprykę i olej sezamowy, smażę 2 minuty, cały czas mieszając.
Dorzucam pokrojoną sałatę, dodaję sos sojowy, rybny i mirin, mieszam, smażę 2 minuty, mieszając.
W wodzie rozprowadzam skrobię ziemniaczaną, wlewam na patelnię, mieszam.
Ewentualnie doprawiam do smaku.
Podaję na gorąco, przed podaniem posypuję sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz