Szukaj na blogu

Pieczona karkówka obiadowa

Pieczona w plastrach karkówka to niewymagający, a jednocześnie pyszny obiad. Mięso jest soczyste i kruche, i od razu mamy gotowy pyszny sos. Wystarczy ugotować ziemniaki, dodać np. kiszone ogórki czy surówkę, i wspaniały posiłek gotowy.



Składniki:

1 kg ładnej karkówki wieprzowej

2 średniej wielkości cebule

1-2 niewielkie marchewki

1 niewielka pietruszka

kilka gałązek tymianku i bazylii, lub po 1 łyżeczce suszonych

1 łyżka soli

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

2 ząbki czosnku

poł łyżeczki ostrej mielonej papryki

1 łyżeczka miodu

pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 łyżka wody

2-3 łyżki oleju

3 liście laurowe

Przygotowanie:

Mięso tnę na plastry grubości ok. 1,5 cm, przekładam do miski.

W oddzielnej miseczce łączę: sól, pieprz, obie papryki, curry, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę wody (oraz suszone tymianek i bazylię, jeśli nie ma świeżych)

Mieszankę wcieram w mięso, i jeśli jest to możliwe, zostawiam na kilka godzin w lodówce.

(Jeśli nie masz czasu, możesz od razu zacząć piec mięso).

Na dno blachy wlewam olej, i rozkładam cebulę pokrojoną w piórka.

Rozkładam pokrojone na małe kawałki marchew i pietruszkę, jeśli mam świeżo zioła układam je na cebuli.

Następnie rozkładam plastry karkówki, dodaję liście laurowe.

Blachę szczelnie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 2 godziny.

Po tym czasie zdejmuję przykrycie, zwiększam temperaturę do 180 stopni C i piekę jeszcze 15 minut.

Czas pieczenia zależy od mięsa, jeśli uznasz że nie jest wystarczająco miękkie, możesz przedłużyć czas pieczenia pod przykryciem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger