Pieczona karkówka obiadowa
Pieczona w plastrach karkówka to niewymagający, a jednocześnie pyszny obiad. Mięso jest soczyste i kruche, i od razu mamy gotowy pyszny sos. Wystarczy ugotować ziemniaki, dodać np. kiszone ogórki czy surówkę, i wspaniały posiłek gotowy.
Składniki:
1 kg ładnej karkówki wieprzowej
2 średniej wielkości cebule
1-2 niewielkie marchewki
1 niewielka pietruszka
kilka gałązek tymianku i bazylii, lub po 1 łyżeczce suszonych
1 łyżka soli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 ząbki czosnku
poł łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka miodu
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka wody
2-3 łyżki oleju
3 liście laurowe
Przygotowanie:
Mięso tnę na plastry grubości ok. 1,5 cm, przekładam do miski.
W oddzielnej miseczce łączę: sól, pieprz, obie papryki, curry, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę wody (oraz suszone tymianek i bazylię, jeśli nie ma świeżych)
Mieszankę wcieram w mięso, i jeśli jest to możliwe, zostawiam na kilka godzin w lodówce.
(Jeśli nie masz czasu, możesz od razu zacząć piec mięso).
Na dno blachy wlewam olej, i rozkładam cebulę pokrojoną w piórka.
Rozkładam pokrojone na małe kawałki marchew i pietruszkę, jeśli mam świeżo zioła układam je na cebuli.
Następnie rozkładam plastry karkówki, dodaję liście laurowe.
Blachę szczelnie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 2 godziny.
Po tym czasie zdejmuję przykrycie, zwiększam temperaturę do 180 stopni C i piekę jeszcze 15 minut.
Czas pieczenia zależy od mięsa, jeśli uznasz że nie jest wystarczająco miękkie, możesz przedłużyć czas pieczenia pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz