Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
Nie miałam lepszego pomysłu na to dzisiejsze, sobotnie, pochmurne i chłodne popołudnie, niż puszysty drożdżowy placek z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką.
Składniki (wystarczą na dużą blachę, np. 30 na 40 cm, ja piekłam z tego ciasta placek ze śliwkami w blaszce o wymiarach 20 na 30 cm, i dodatkowo porcję bułki w keksówce):
Zaczyn drożdżowy:
300 ml mleka
10 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 g mąki pszennej
Dodatkowo do ciasta:
500 g mąki pszennej
16 g cukru waniliowego
16 g cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
100 g cukru
1 jajko
3 żółtka
150 g masła (lub margaryny)
świeże śliwki - 20-30 sztuk w zależności od wielkości
Kruszonka:
100 g masła (lub margaryny)
100 g cukru
200 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Zaczyn:
W rondelku podgrzewam lekko mleko, dodaję mąkę i łyżeczkę cukru, a także suche drożdże.
Wszystko mieszam dokładnie np. rózgą kuchenną, po czym zostawiam na 15-20 minut w ciepłym miejscu (np. piekarnik rozgrzany do 50 stopni C).
Ciasto:
Rozpuszczam masło (margarynę), zostawiam na chwilę do przestygnięcia, nie powinno być gorące.
W misie miksera umieszczam mąkę, jajko, żółtka, oba cukry i wyrośnięty zaczyn.
Miksuję za pomocą haka do połączenia.
Dolewam rozpuszczone masło i zaczynając od niskich obrotów, stopniowo je zwiększając, miksuję aż ciasto będzie jednolite i gładkie (będzie dość luźne).
Przykrywam misę folią spożywczą i ponownie odstawiam w ciepłe miejsce, na 30-40 minut.
Wyrośnięte odgazowuję lekko uderzając dłonią, po czym przekładam do blachy wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką, równo rozprowadzam.
Wstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce, do napuszenia.
Na podrośniętym cieście rozkładam kawałki śliwek, skórką do dołu.
Kruszonka:
Miękkie masło lub margarynę rozcieram w dłoniach z cukrem, a potem dodaję mąkę i rozcieram w palcach.
Gotową kruszonką równomiernie posypuję ciasto.
Pieczenie:
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piekę 45-50 minut.





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz