Kalafior duszony z masłem i czosnkiem
Maślany i delikatny, rozpływa się w ustach. Świetny jako dodatek do obiadu.
Składniki:
pół główki średniej wielkości kalafiora
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 pełna łyżka masła
posiekany koperek
sól i pieprz do smaku
odrobina wody do podlania w czasie duszenia
Przygotowanie:
Kalafior dzielę na małe różyczki.
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę, rozgrzewam olej w rondlu lub garnku, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i przesmażam do zeszklenia.
Dodaję masło i posiekany czosnek, wrzucam różyczki kalafiora, całość wstępnie doprawiam solą i pieprzem.
Smażę przez kilka minut, mieszając, po czym dolewam odrobinę wody (4-5 łyżek), przykrywam i duszę do miękkości kalafiora.
Pod koniec duszenia dodaję posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz