Szukaj na blogu

Kalafior duszony z masłem i czosnkiem

 Maślany i delikatny, rozpływa się w ustach. Świetny jako dodatek do obiadu.


Składniki:

pół główki średniej wielkości kalafiora

1 niewielka cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

1 pełna łyżka masła

posiekany koperek

sól i pieprz do smaku

odrobina wody do podlania w czasie duszenia

Przygotowanie:

Kalafior dzielę na małe różyczki.

Obraną cebulę kroję w drobną kostkę, rozgrzewam olej w rondlu lub garnku, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę  i przesmażam do zeszklenia.

Dodaję masło i posiekany czosnek, wrzucam różyczki kalafiora, całość wstępnie doprawiam solą i pieprzem.

Smażę przez kilka minut, mieszając, po czym dolewam odrobinę wody (4-5 łyżek), przykrywam i duszę do miękkości kalafiora.

Pod koniec duszenia dodaję posiekany koperek.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger