Szukaj na blogu

Maślany kurczak ze szparagami

 Sezonowy, smaczny obiad z kurczakiem i soczystymi szparagami.

Składniki:

600 g fileta z piersi kurczaka

2 małe cebule

2 ząbki czosnku

pęczek szparagów

2 łyżki posiekanego koperku

2-3 łyżki oleju

2 łyżki masła

ok. 1/3 szklanki wody do podlania w czasie duszenia

sól ziołowa lub zwykła

świeżo mielony pieprz 

2 łyżki mąki pszennej

curry, słodka mielona papryka

Przygotowanie:

Mięso kroję na niewielkie kawałki, lekko rozbijam, oprószam z obu stron solą i pieprzem, a potem lekko panieruję w mące.

Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam mięso z obu stron na złoto.

Dodaję drobno pokrojone cebule, smażę razem kilka minut i dodaję posiekany czosnek.

Przykrywam patelnię i pod przykryciem, na niewielkim ogniu duszę ok. 20-25 minut, mieszając. W międzyczasie dolewam kilka razy po niewielkiej ilości wody.

Dodaję masło, posiekany koperek i pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki szparagi (wcześniej odłamuję twarde końcówki), wszystko wstępnie przyprawiam niewielką ilością słodkiej papryki i curry, solą i pieprzem.

Przykrywam patelnię  i na małym ogniu duszę jeszcze 15 minut.

Na koniec jeszcze raz doprawiam sos do smaku.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger