Szukaj na blogu

Polędwiczki z indyka duszone ze szpinakiem

Targana wyrzutami sumienia, że ostatnio zaniedbuję kompletnie mą drogą połówkę z obiadami, upitrasiłam na jutro pyszną potrawkę z indyka i szpinaku. Zajęło mi to pewnie z 20 minut :) To idealne danie na ekspresowy obiad!


Składniki na 2-3 osoby:
0,5 kg polędwiczek z indyka
150 g. świeżego szpinaku
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
3-5 łyżek jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczki kroję w centymetrowe plastry, i lekko oprószam je solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, po czym na średniej mocy kuchenki obsmażam mięso ok. 3 minuty z jednej strony - przewracam mięso na drugą stronę, zsuwam na jedną stronę patelni, a w wolne miejsce wrzucam drobno pokrojoną cebulę. Cebulę również odrobinę solę. Smażę razem do zeszklenia cebuli. Następnie ponownie wszystko zsuwam na połowę patelni, i dorzucam w wolne miejsce masło  i szpinak z przeciśniętym przez pasę czosnkiem. Przykrywam patelnię i smażę wszystko 3-4 minuty. Na koniec dodaję jogurt, wszytko mieszam, podgrzewam jeszcze kilka minut, doprawiam do smaku solą i pieprzem.


                      

                      

                      

                      

                      

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger