Filet z kurczaka w sosie musztardowym z cukinią
W zasadzie to obiad na jutro, przygotowany maksymalnie szybko, bo bardzo nie chciało mi się gotować. Podsmażony a potem duszony z cebulą i cukinią filet z kurczaka, w lekkim sosie przyjemnie zaostrzonym odrobiną musztardy.
Składniki:
2 pojedyncze filet w piersi kurczaka
2 niewielkie cebule
3 łyżki oleju
1 niewielka cukinia lub pół dużej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
kilka łyżek wody
sól ziołowa
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety oczyszczam, po czym kroję tak, by powstały duże, ładne, płaskie kotlety (mniejsze kawałki również smażę na patelni do momentu dodawania cukinii, wykorzystam je w sałatce) . Mięso oprószam solą ziołową. Rozgrzewam olej na patelni, układam mięso i smażę na złoto z obu stron. Zsuwam mięso na jedną stronę patelni, dorzucam obrane cebule przekrojone na ćwiartki (cebulę odrobinę solę), przykrywam patelnię i na małej mocy kuchenki smażę ok. 10 minut, do zeszklenia i lekkiego zarumienienia się cebuli. Jeśli pojawi się nadmiar wody, odkrywam patelnię. W tym czasie ścieram na tarce z grubymi oczkami wcześniej umytą cukinię (skórkę zostawiam), dodaję ją do podsmażonego kurczaka z cebulą (dodałam pół, reszta poszła do zupy). Dalej na małym ogniu i pod pokrywką podsmażam wszystko 5 minut. Następnie dolewam wodę i dodaję musztardę, mieszam i duszę jeszcze 5 minut pod pokrywka. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz