Zapiekanka z brokuła i marchewki
Krok po kroczku, zdjęcie po zdjęciu - czyli jak przygotować bardzo smaczną, soczystą zapiekankę z warzyw :) Można ją potraktować jako samodzielny obiad, albo podać jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub ryby.
Składniki:
1 brokuł
2 marchewki
2 cebule
1 ząbek czosnku
100-150 g. sera pleśniowego (u mnie błękitny lazur)
100 g. żółtego sera (może być starty lub drobno posiekany)
3 jajka
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
woda do gotowania brokuła
masło do posmarowania formy
mąka pszenna lub bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Obieram cebule, kroję je w plastry, lekko oprószam solą i podsmażam do lekkiego zarumienienia na oleju. Podsmażoną cebulę wykładam na dno natłuszczonej i posypanej mąką lub bułką tartą formy. Na oleju po smażeniu cebuli przez ok.5 minut podduszam pokrojone w plasterki marchewki (również z odrobiną soli), mieszając by się nie przypaliły. Chwilkę przed końcem duszenia dorzucam do marchewki posiekany czosnek. Marchewkę z czosnkiem wykładam na cebulę. Brokuła dzielę na różyczki i wrzucam do osolonego wrzątku - gotuję 4-5 minut, po czym odcedzam.Brokuła wykładam na marchewkę. Na warzywach rozkruszam ser pleśniowy oraz posypuję całość żółtym serem. Słodką śmietankę mieszam za pomocą trzepaczki z jajkami, by powstałą gładka masa. Lekko ją doprawiam solą i pieprzem. Wlewam do warzyw. Przykrywam formę pokrywką lub folią aluminiową i piekę w 180 stopniach przez 35-40 minut, po czym odkrywam i dopiekam jeszcze 15 minut, pozwalając się zarumienić serom. Podaję na gorąco.
Składniki:
1 brokuł
2 marchewki
2 cebule
1 ząbek czosnku
100-150 g. sera pleśniowego (u mnie błękitny lazur)
100 g. żółtego sera (może być starty lub drobno posiekany)
3 jajka
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
woda do gotowania brokuła
masło do posmarowania formy
mąka pszenna lub bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Obieram cebule, kroję je w plastry, lekko oprószam solą i podsmażam do lekkiego zarumienienia na oleju. Podsmażoną cebulę wykładam na dno natłuszczonej i posypanej mąką lub bułką tartą formy. Na oleju po smażeniu cebuli przez ok.5 minut podduszam pokrojone w plasterki marchewki (również z odrobiną soli), mieszając by się nie przypaliły. Chwilkę przed końcem duszenia dorzucam do marchewki posiekany czosnek. Marchewkę z czosnkiem wykładam na cebulę. Brokuła dzielę na różyczki i wrzucam do osolonego wrzątku - gotuję 4-5 minut, po czym odcedzam.Brokuła wykładam na marchewkę. Na warzywach rozkruszam ser pleśniowy oraz posypuję całość żółtym serem. Słodką śmietankę mieszam za pomocą trzepaczki z jajkami, by powstałą gładka masa. Lekko ją doprawiam solą i pieprzem. Wlewam do warzyw. Przykrywam formę pokrywką lub folią aluminiową i piekę w 180 stopniach przez 35-40 minut, po czym odkrywam i dopiekam jeszcze 15 minut, pozwalając się zarumienić serom. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz