Skrzydełka z musztardą dijon
Szybki i łatwy przepis, który nie wymaga wielu przypraw. Skrzydełka są pieczone w marynacie z musztardy i octu balsamicznego, dzięki czemu są lekko pikantne, kruche i soczyste. A samo przygotowanie nie zajmie łącznie więcej niż godzinkę.
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka (waga po odcięciu końcówek)
3 łyżeczki musztardy Dijon
3 łyżki octu balsamicznego
3 niewielkie ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli do marynaty + odrobinę do posypania cebuli
1 duża cebula
4 łyżek oleju
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na dwie części, odcinając końcówki; przekładam je do miski. Musztardę mieszam z octem balsamicznym, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatę wlewam do miski ze skrzydełkami i wszystko dokładnie mieszam dłonią. Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej. Obieram cebulę, kroję ją na pół, a następnie w plastry, po czy układam ją na dnie naczynia. Oprószam cebulę solą (np. ziołową). Wykładam kawałki kurczaka. Szczelnie przykrywam naczynie i wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 25-30 minut, po czym odkrywam, polewam sosem spod pieczenia i piekę jeszcze 15 minut, do zrumienienia.
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka (waga po odcięciu końcówek)
3 łyżeczki musztardy Dijon
3 łyżki octu balsamicznego
3 niewielkie ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli do marynaty + odrobinę do posypania cebuli
1 duża cebula
4 łyżek oleju
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na dwie części, odcinając końcówki; przekładam je do miski. Musztardę mieszam z octem balsamicznym, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatę wlewam do miski ze skrzydełkami i wszystko dokładnie mieszam dłonią. Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej. Obieram cebulę, kroję ją na pół, a następnie w plastry, po czy układam ją na dnie naczynia. Oprószam cebulę solą (np. ziołową). Wykładam kawałki kurczaka. Szczelnie przykrywam naczynie i wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 25-30 minut, po czym odkrywam, polewam sosem spod pieczenia i piekę jeszcze 15 minut, do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz