Kasza jęczmienna z pieczarkami i mozzarellą
Spróbuj w ten sposób przygotować kaszę. Przemycisz w posiłku cebulę bo wcale jej nie widać, a dodaje daniu delikatności i słodyczy. Taka kasza świetnie pasuje do mięsa, ale sama też smakuje rewelacyjnie, więc może być po prostu obiadem.
Składniki:
200 g. kaszy jęczmiennej perłowej
8-10 pieczarek
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Kaszę gotuję w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, przechowuję tak by pozostałą ciepła. Pieczarki myję, osuszam i kroję w cienkie plasterki, cebulę kroję bardzo drobniutko lub ścieram na tarce z grubymi oczkami. Rozgrzewam na głębokiej patelni olej z masłem, wrzucam na tłuszcz cebulę, odrobiną ją solę i smażę na ostrym ogniu - 3-4 minuty. Następnie dorzucam pieczarki, i nie zmniejszając ognia smażę delikatnie mieszając do momentu odparowania wody. Na koniec dodaję ugotowaną kaszę, delikatnie mieszam, dodaję posiekaną pietruszkę i tartą mozzarellę.
Składniki:
200 g. kaszy jęczmiennej perłowej
8-10 pieczarek
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Kaszę gotuję w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, przechowuję tak by pozostałą ciepła. Pieczarki myję, osuszam i kroję w cienkie plasterki, cebulę kroję bardzo drobniutko lub ścieram na tarce z grubymi oczkami. Rozgrzewam na głębokiej patelni olej z masłem, wrzucam na tłuszcz cebulę, odrobiną ją solę i smażę na ostrym ogniu - 3-4 minuty. Następnie dorzucam pieczarki, i nie zmniejszając ognia smażę delikatnie mieszając do momentu odparowania wody. Na koniec dodaję ugotowaną kaszę, delikatnie mieszam, dodaję posiekaną pietruszkę i tartą mozzarellę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz