Szukaj na blogu

Soczyste klopsiki z majonezem w sosie ze świeżych pomidorów

W grupie, którą prowadzę na fb ("Obiad do 30 minut" - zapraszam do dołączania!) mamy dziś jako temat przewodni pomidory. Miałam też jednak do wykorzystania mięso, więc wymyśliłam szybkie, pyszne danie. Serdecznie je Wam polecam, bo obiadek był po prostu cudownie smaczny.




Składniki na 2 osoby:
Klopsiki:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 pełna łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku
Sos:
2 pomidory malinowe
1 dość duża cebula
świeże lub suszone oregano
swieży lub suszony tymianek
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju do smażenia
mąka do obtoczenia klopsików
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski. Cebulę kroję bardzo drobno, przekładam do miski razem  z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję posiekany szczypiorek, majonez oraz sól i pieprz do smaku, po czym dokładnie mieszam masę. Nabieram pełną łyżkę masy, formuję dłońmi posypanymi mąką dowolnego kształtu klopsiki (u mnie mają kształt cygara). Przygotowane klopsy podsmażam do lekkiego zarumienienia z każdej strony na oleju. Gdy są podsmażone zsuwam je na jedną stronę patelni, a w wolne miejsce wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę. Cebulę lekko solę i smażę na średnim ogniu do jej zeszklenia. Pomidory kroję w drobną kostkę, dorzucam na patelnię, dodaję rozdrobnione zioła, oraz wstępnie sól i pieprz. Zmniejszam moc kuchenki do minimum i pod przykryciem duszę wszystko 5-8 minut. Ostatecznie doprawiam sos do smaku.


                         

                         

                         

                         

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger