Złote młode ziemniaczki
Takie ziemniaczki najlepsze są teraz, kiedy są młode i delikatne w smaku. Ważne jest też, żeby wybrać same małe sztuki, bo takie właśnie będą najpyszniejsze.
Składniki:
5-6 małych, młodych ziemniaków na głowę
sól
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki oskrobuję lub dokładnie myję ostrą szczoteczką, by pozbyć się skórki. Następnie gotuję je w osolonej wodzie ok. 15-20 minut, do miękkości - sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków, żeby się nie rozpadły.
Składniki:
5-6 małych, młodych ziemniaków na głowę
sól
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki oskrobuję lub dokładnie myję ostrą szczoteczką, by pozbyć się skórki. Następnie gotuję je w osolonej wodzie ok. 15-20 minut, do miękkości - sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków, żeby się nie rozpadły.
Odcedzam je, wycieram papierowym ręcznikiem i od razu wrzucam do rozgrzanego oleju - musi być go na tyle dużo, żeby były w całości zanurzone. Smażę 8-10 minut, obracając je patyczkiem.
Gdy się lekko zarumienią, wyjmuję je na papier do odsączenia tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz