Skrzydełka z pieczarkami i masłem - szybkie danie z patelni
Bardzo lubię przygotowywać skrzydełka, bo dobrze przyprawione są naprawdę pyszne. Najczęściej piekę je w piekarniku, ale często - zwłaszcza gdy muszę szybko przygotować posiłek - duszę je na patelni. Wystarczy ok. pół godziny by obiad był gotowy. Dziś przygotowałam szybką wersję z pieczarami i cebulą, z dodatkiem masła, dzięki czemu cała potrawa jest wyjątkowo aromatyczna.
Składniki na 2-3 osoby:
8 skrzydełek z kurczaka
2 średniej wielkości cebule
8 sporych pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na dwie części, odrzucam końcówki, Rozkładam je na desce/talerzu, oprószam solą i pieprzem, oraz przez sitko - mąką, mieszam. Rozgrzewam na patelni olej z masłem, układam mięso i obsmażam z jednej strony. Na desce z pozostałością mąki kroję pieczarki w plasterki i cebule w piórka. Gdy kurczak się zarumieni, przewracam go na drugą stronę, zsuwam na jedną połowę patelni, a w wolne miejsce wsypuję cebulę z pieczarkami. Zmniejszam moc kuchenki na średnią, przykrywam patelnię i duszę 10 minut. Następnie wszystko mieszam, oprószam posiekaną natką pietruszki, doprawiam solą i pieprzem, ponownie przykrywam i duszę jeszcze 10 -15 minut.
Składniki na 2-3 osoby:
8 skrzydełek z kurczaka
2 średniej wielkości cebule
8 sporych pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na dwie części, odrzucam końcówki, Rozkładam je na desce/talerzu, oprószam solą i pieprzem, oraz przez sitko - mąką, mieszam. Rozgrzewam na patelni olej z masłem, układam mięso i obsmażam z jednej strony. Na desce z pozostałością mąki kroję pieczarki w plasterki i cebule w piórka. Gdy kurczak się zarumieni, przewracam go na drugą stronę, zsuwam na jedną połowę patelni, a w wolne miejsce wsypuję cebulę z pieczarkami. Zmniejszam moc kuchenki na średnią, przykrywam patelnię i duszę 10 minut. Następnie wszystko mieszam, oprószam posiekaną natką pietruszki, doprawiam solą i pieprzem, ponownie przykrywam i duszę jeszcze 10 -15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz