Bitki wołowe w sosie
Mięciutka wołowina w aromatycznym sosie - jak dla mnie to wspaniałe danie.
Składniki:
1 kg wołowiny (u mnie udziec)
2 marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki posiekanej papryczki chili (bez pestek)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
mąka do oprószenia mięsa
1-2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
olej do smażenia
woda- wrzątek
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości 1 cm, jeśli są duże dzielę je na mniejsze kawałki - można je lekko rozbić tłuczkiem. Każdy plaster lekko oprószam mąką. Smażę mięso (najlepiej partiami) na mocnym ogniu - powinno być mocno zarumienione. Podsmażone mięso przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem, dorzucam obrane marchewki, liście laurowe i ziele angielskie, po czym zalewam wodą w takiej ilości, by odrobinę przykryła mięso. Wstępnie solę całość (płaska łyżeczka soli) i duszę pod przykrywką. Na patelni po smażeniu wołowiny podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę - chodzi o to, by ta zebrała z patelni esencję po smażeniu. Podsmażoną dodaję do duszącego się mięsa. Po ok. godzinie duszenia dodaję słodką mieloną paprykę, posiekaną papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duszę wszystko do momentu, gdy mięso jest wystarczająco miękkie. Wtedy odlewam chochelkę płynu, odstawiam do przestudzenia, po czym dokładnie mieszam z mąką. Zawiesinę wlewam do garnka, mieszam podgrzewając by sos zgęstniał. Ostatecznie doprawiam całość do smaku.
Składniki:
1 kg wołowiny (u mnie udziec)
2 marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki posiekanej papryczki chili (bez pestek)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
mąka do oprószenia mięsa
1-2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
olej do smażenia
woda- wrzątek
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości 1 cm, jeśli są duże dzielę je na mniejsze kawałki - można je lekko rozbić tłuczkiem. Każdy plaster lekko oprószam mąką. Smażę mięso (najlepiej partiami) na mocnym ogniu - powinno być mocno zarumienione. Podsmażone mięso przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem, dorzucam obrane marchewki, liście laurowe i ziele angielskie, po czym zalewam wodą w takiej ilości, by odrobinę przykryła mięso. Wstępnie solę całość (płaska łyżeczka soli) i duszę pod przykrywką. Na patelni po smażeniu wołowiny podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę - chodzi o to, by ta zebrała z patelni esencję po smażeniu. Podsmażoną dodaję do duszącego się mięsa. Po ok. godzinie duszenia dodaję słodką mieloną paprykę, posiekaną papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duszę wszystko do momentu, gdy mięso jest wystarczająco miękkie. Wtedy odlewam chochelkę płynu, odstawiam do przestudzenia, po czym dokładnie mieszam z mąką. Zawiesinę wlewam do garnka, mieszam podgrzewając by sos zgęstniał. Ostatecznie doprawiam całość do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz