Szybka potrawka z piersi kurczaka z papryką i szpinakiem
Dzielę się kolejnym z ulubionych przeze mnie ostatnio pomysłów na niespełna 30-minutowe obiady - dziś warzywno-drobiowy misz-masz idealny do ryżu lub makaronu. Idealny na upał, idealny na czyszczenie lodówki :)
Więcej pomysłów na szybkie obiady znajdziecie pod TYM linkiem.
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
po pół dużej lub 2 małe papryki: czerwona i żółta
ok. 80-100 g. świeżego szpinaku
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
świeża bazylia
Przygotowanie:
Oczyszczone z błonek i tłuszczu mięso kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm, oprószam je solą i pieprzem (lub, jak u mnie, solą ziołową). Rozgrzewam olej na patelni, przekładam mięso i szybko je obsmażam nie rumieniąc (3-4 minuty). Zsuwam mięso na jedną stronę patelni, w wolne miejsce dorzucam pokrojoną w piórka cebulę. Oprószam cebulę solą i pieprzem, smażę razem do jej zeszklenia (ponownie ok. 3 minuty). Dokładam posiekany czosnek i łyżeczkę masła, smażę minutę. Teraz na patelnię wrzucam pokrojone w grube kawałki papryki, przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu duszę razem 5 minut. Na koniec dokładam szpinak, i pod przykryciem duszę kolejne 5 minut. Posypuję posiekaną bazylią, mieszam i podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz