Sałatka z grillowaną cukinią i bekonem
Rewelacyjna, śniadaniowa lub obiadowa sałatka, taka do kuwetki - szykowana do pracy.
Składniki na 2 porcje:
1 młoda cukinia
6 plastrów wędzonego bekonu/boczku
kilka strąków fasolki szparagowej
1/3 sałaty lodowej
żółte pomidorki
świeże listki szpinaku
sól ziołowa
świeża natka pietruszki
Sos:
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
3 łyżki wody mineralnej
5 łyżek oleju
2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
rozgrzewam patelnie grillową, układam plasterki boczku i podsmażam je aż się zezłocą i staną się chrupiące.
Składniki na 2 porcje:
1 młoda cukinia
6 plastrów wędzonego bekonu/boczku
kilka strąków fasolki szparagowej
1/3 sałaty lodowej
żółte pomidorki
świeże listki szpinaku
sól ziołowa
świeża natka pietruszki
Sos:
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
3 łyżki wody mineralnej
5 łyżek oleju
2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
rozgrzewam patelnie grillową, układam plasterki boczku i podsmażam je aż się zezłocą i staną się chrupiące.
Cukinię kroję w ukośne plasterki grubości niespełna pół centymetra.
Układam plasterki na patelni (wytopi się trochę tłuszczu z boczku) razem z kilkoma strączkami fasolki szparagowej (wcześnie ucinam końcówki). Podrumieniony boczek przekładam na fasolkę, by lekko się jeszcze wytapiały. Cukinię oprószam solą ziołową.
Grilluję wszystko ok. 5 minut, przewracając w międzyczasie.
Sałatę lodową siekam w cienkie paseczki, pomidorki kroję wzdłuż na pół.
Sałatę lodową siekam w cienkie paseczki, pomidorki kroję wzdłuż na pół.
Układam sałatę, liście szpinaku i pomidorki na dnie miseczek.
Następnie wykładam cukinię, fasolkę i plastry boczku.
W słoiczku mieszam wszystkie składniki sosu (zakręcam słoik i energicznie nim potrząsam do uzyskania jednolitej emulsji).
W słoiczku mieszam wszystkie składniki sosu (zakręcam słoik i energicznie nim potrząsam do uzyskania jednolitej emulsji).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz