Szukaj na blogu

Sałatka z grillowaną cukinią i bekonem

Rewelacyjna, śniadaniowa lub obiadowa sałatka, taka do kuwetki - szykowana do pracy.



Składniki na 2 porcje:
1 młoda cukinia
6 plastrów wędzonego bekonu/boczku
kilka strąków fasolki szparagowej
1/3 sałaty lodowej
żółte pomidorki
świeże listki szpinaku
sól ziołowa
świeża natka pietruszki
Sos:
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
3 łyżki wody mineralnej
5 łyżek oleju
2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
rozgrzewam patelnie grillową, układam plasterki boczku i podsmażam je aż się zezłocą i staną się chrupiące. 
Cukinię kroję w ukośne plasterki grubości niespełna pół centymetra. 
Układam plasterki na patelni (wytopi się trochę tłuszczu z boczku) razem z kilkoma strączkami fasolki szparagowej (wcześnie ucinam końcówki). Podrumieniony boczek przekładam na fasolkę, by lekko się jeszcze wytapiały. Cukinię oprószam solą ziołową. 
Grilluję wszystko ok. 5 minut, przewracając w międzyczasie.
Sałatę lodową siekam w cienkie paseczki, pomidorki kroję wzdłuż na pół. 
Układam sałatę, liście szpinaku i pomidorki na dnie miseczek. 
Następnie wykładam cukinię, fasolkę i plastry boczku. 
W słoiczku mieszam wszystkie składniki sosu (zakręcam słoik i energicznie nim potrząsam do uzyskania jednolitej emulsji). 
Sałatki polewam sosem i posypuję posiekaną natką pietruszki.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger