Szukaj na blogu

Duszone paprykowe marchewki

To idealne danie zwłaszcza wtedy, kiedy możemy kupić młodą, słodką i delikatną w smaku marchewkę.

Wybrałam te małe, zgrabne, które szybko się uduszą, a poza tym najładniej wyglądają na talerzu.

Duszone marchewki, lekko słodkie, wyraźnie paprykowe w smaku to pyszny dodatek do obiadu!


Składniki (na 2 osoby):

10-12 małych, młodych marchewek

ok. 3/4 szklanki wody

1 łyżka masła

sól do smaku

mielony czarny pieprz do smaku

3 łyżki syropu klonowego

2 ząbki czosnku

1 do 2 łyżeczek słodkiej mielonej papryki

Przygotowanie:

Marchewki bardzo dokładnie myję lub obieram.

Następnie przecinam je wzdłuż na pół.

Układam je na patelni, zalewam wodą i dodaję masło, oprószam też solą.

Przykrywam patelnię i duszę ok. 5 minut.

Zdejmuję pokrywkę z patelni i na średnim ogniu duszę, aż płyn prawie odparuje (6-8 minut).

Marchewki powinny zmięknąć, ale też powinny być jędrne.

Wtedy dolewam syrop klonowy i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam i zwiększam ogień.

Smażę 3-4 minuty, mieszając.

Na końcu dodaję paprykę, bardzo dokłądnie mieszam i smażę jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu,.

Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Podaję na gorąco.










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger