Duszone paprykowe marchewki
To idealne danie zwłaszcza wtedy, kiedy możemy kupić młodą, słodką i delikatną w smaku marchewkę.
Wybrałam te małe, zgrabne, które szybko się uduszą, a poza tym najładniej wyglądają na talerzu.
Duszone marchewki, lekko słodkie, wyraźnie paprykowe w smaku to pyszny dodatek do obiadu!
Składniki (na 2 osoby):
10-12 małych, młodych marchewek
ok. 3/4 szklanki wody
1 łyżka masła
sól do smaku
mielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki syropu klonowego
2 ząbki czosnku
1 do 2 łyżeczek słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie:
Marchewki bardzo dokładnie myję lub obieram.
Następnie przecinam je wzdłuż na pół.
Układam je na patelni, zalewam wodą i dodaję masło, oprószam też solą.
Przykrywam patelnię i duszę ok. 5 minut.
Zdejmuję pokrywkę z patelni i na średnim ogniu duszę, aż płyn prawie odparuje (6-8 minut).
Marchewki powinny zmięknąć, ale też powinny być jędrne.
Wtedy dolewam syrop klonowy i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam i zwiększam ogień.
Smażę 3-4 minuty, mieszając.
Na końcu dodaję paprykę, bardzo dokłądnie mieszam i smażę jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu,.
Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz