Szukaj na blogu

Kurczak (filet) z patelni

Ekspresowy obiad w niespełna pół godziny - miarą był czas gotowania kalafiora. Od tego, czyli od kalafiora zaczęłam, by w międzyczasie przygotować bardzo smaczne kawałki mięsa z kurczaka.

Polecam, jeśli nie chcesz spędzić na przygotowaniu obiadu nie więcej niż pół godziny.




Składniki (porcja na 2 osoby):
1 podwójny filet z kurczaka
Przyprawy do mięsa:
1 łyżeczka mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki mieszanki curry
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
0,5 łyżeczki suszonego oregano
Dodatkowo:
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Filety kroję wzdłuż na porcje (płaskie kawałki), po czym uzyskane w ten sposób kawałki mięsa lekko rozbijam tłuczkiem. W miseczce łączę wszystkie suche przyprawy i powstałą mieszanką nacieram mięso. Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam przyprawione kawałki po kilka minut z każdej strony, do uzyskania ładnego, złocistego koloru. Następnie dodaję masło, przykrywam patelnię i duszę mięso 5 minut. Dolewam sos Worcester oraz syrop klonowy, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Duszę jeszcze 5 minut pod przykryciem. Podaję np. z ugotowanym i polanym zarumienioną na maśle bułką tartą kalafiorem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger