Skrzydełka w pomidorach (z patelni)
Swojskie, takie babcine, bardzo proste, a w smaku pyszne. Przygotowałam je na patelni. Popatrz, jakie proste są składniki tego dania!
Składniki:
0,5 kg skrzydełek z kurczaka
Marynata:
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru (u mnie kokosowy, może być zwykły)
1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego (gęstej pasty pomidorowej)
1 łyżeczka płatków czosnkowych, lub dwa posiekane ząbki czosnku
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
ok. 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Mieszam wszystkie składniki marynaty z kawałkami mięsa (zawsze dzielę skrzydełka na dwie części, odrzucając końcówki). Szczelnie przekrywam i odstawiam na kilka godzin do lodówki (albo na noc). Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam skrzydełka z obu stron na złoto, po czym dodaję masło, wlewam wodę, przykrywam patelnię i na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, duszę do miękkości (jakieś 30-35 minut). Woda w trakcie duszenia prawie odparuje, pozostawiając jedynie na dnie patelni pachnący, gęsty tłuszcz, który można wykorzystać np. do okraszenia ziemniaków.
Składniki:
0,5 kg skrzydełek z kurczaka
Marynata:
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru (u mnie kokosowy, może być zwykły)
1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego (gęstej pasty pomidorowej)
1 łyżeczka płatków czosnkowych, lub dwa posiekane ząbki czosnku
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
ok. 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Mieszam wszystkie składniki marynaty z kawałkami mięsa (zawsze dzielę skrzydełka na dwie części, odrzucając końcówki). Szczelnie przekrywam i odstawiam na kilka godzin do lodówki (albo na noc). Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam skrzydełka z obu stron na złoto, po czym dodaję masło, wlewam wodę, przykrywam patelnię i na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, duszę do miękkości (jakieś 30-35 minut). Woda w trakcie duszenia prawie odparuje, pozostawiając jedynie na dnie patelni pachnący, gęsty tłuszcz, który można wykorzystać np. do okraszenia ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz