Letni gulasz warzywny z wędlinami
Tego typu dania zazwyczaj przygotowuję w większych ilościach, jak zupy. Gdy są gotowe, na gorąco zamykam je w słoikach (nie pasteryzuję, bo zjadamy je w ciągu 2-3 dni).
Lato daje mnóstwo możliwości, by przygotować wspaniałe warzywne, lub mięsno-warzywne dania. W zasadzie można wykorzystać prawie wszystkie warzywa, bo gdy się razem duszą i łączą się ich smaki, efekt końcowy zazwyczaj jest zachwycający - esencjonalna, pachnąca potrawka w sosie.
Składniki:
1 duża żółta papryka
1 duża pomarańczowa papryka
1 cebula
2 średnie pomarańczowe pomidory (mogą być żółte, lub tylko czerwone)
1 czerwony pomidor
12-15 strączków żółtej fasolki szparagowej
10 średnich pieczarek
1 niewielka cukinia
2-3 duże ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok. 300 g. wędliny, u mnie: wędzony boczek, kiełbasa jałowcowa i czosnkowa, ja dorzuciłam również skrawki kurczaka
2-3 łyżki oleju
sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania bazy: boczek kroję w małą kostkę, kiełbasy w małe kawałki lub w cienkie plasterki; cebulę kroję w piórka. Rozgrzewam olej (będzie potrzebna głęboka patelnia) i wrzucam pokrojone wędliny z cebulą. Mieszając podsmażam aż cebula się zeszkli. Umyte pieczarki kroję w plasterki, dorzucam na patelnię. Przykrywam ją i smażę razem 5 minut (mieszając). Następnie dodaję pokrojone w kawałki strączki fasoli (wcześniej odcinam końcówki), i ponownie pod przykryciem smażę 5 minut.
Papryki bez gniazd nasiennych kroję w duże kawałki, a cukinię wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Cukinię dokładam na patelnię, mieszam, pod pokrywką smażę 3 minuty i dokładam papryki.
Kolejne 3 minuty pod pokrywką - i na patelni lądują pokrojone w kawałki pomidory. Dodaję też posiekany czosnek. Całość wstępnie doprawiam solą i pieprzem, mieszam, duszę 15 minut pod przykryciem, mieszając. Na końcu dodaję posiekaną natkę pietruszki, podgrzewam przez chwilę. Doprawiam do smaku. Podaję na gorąco.
Lato daje mnóstwo możliwości, by przygotować wspaniałe warzywne, lub mięsno-warzywne dania. W zasadzie można wykorzystać prawie wszystkie warzywa, bo gdy się razem duszą i łączą się ich smaki, efekt końcowy zazwyczaj jest zachwycający - esencjonalna, pachnąca potrawka w sosie.
Składniki:
1 duża żółta papryka
1 duża pomarańczowa papryka
1 cebula
2 średnie pomarańczowe pomidory (mogą być żółte, lub tylko czerwone)
1 czerwony pomidor
12-15 strączków żółtej fasolki szparagowej
10 średnich pieczarek
1 niewielka cukinia
2-3 duże ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok. 300 g. wędliny, u mnie: wędzony boczek, kiełbasa jałowcowa i czosnkowa, ja dorzuciłam również skrawki kurczaka
2-3 łyżki oleju
sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania bazy: boczek kroję w małą kostkę, kiełbasy w małe kawałki lub w cienkie plasterki; cebulę kroję w piórka. Rozgrzewam olej (będzie potrzebna głęboka patelnia) i wrzucam pokrojone wędliny z cebulą. Mieszając podsmażam aż cebula się zeszkli. Umyte pieczarki kroję w plasterki, dorzucam na patelnię. Przykrywam ją i smażę razem 5 minut (mieszając). Następnie dodaję pokrojone w kawałki strączki fasoli (wcześniej odcinam końcówki), i ponownie pod przykryciem smażę 5 minut.
Papryki bez gniazd nasiennych kroję w duże kawałki, a cukinię wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Cukinię dokładam na patelnię, mieszam, pod pokrywką smażę 3 minuty i dokładam papryki.
Kolejne 3 minuty pod pokrywką - i na patelni lądują pokrojone w kawałki pomidory. Dodaję też posiekany czosnek. Całość wstępnie doprawiam solą i pieprzem, mieszam, duszę 15 minut pod przykryciem, mieszając. Na końcu dodaję posiekaną natkę pietruszki, podgrzewam przez chwilę. Doprawiam do smaku. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz