Szukaj na blogu

Letni gulasz warzywny z wędlinami

Tego typu dania zazwyczaj przygotowuję w większych ilościach, jak zupy. Gdy są gotowe, na gorąco zamykam je w słoikach (nie pasteryzuję, bo zjadamy je w ciągu 2-3 dni).
Lato daje mnóstwo możliwości, by przygotować wspaniałe warzywne, lub mięsno-warzywne dania. W zasadzie można wykorzystać prawie wszystkie warzywa, bo gdy się razem duszą i łączą się ich smaki, efekt końcowy zazwyczaj jest zachwycający - esencjonalna, pachnąca potrawka w sosie.



Składniki:
1 duża żółta papryka
1 duża pomarańczowa papryka
1 cebula
2 średnie pomarańczowe pomidory (mogą być żółte, lub tylko czerwone)
1 czerwony pomidor
12-15 strączków żółtej fasolki szparagowej
10 średnich pieczarek
1 niewielka cukinia
2-3 duże ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok. 300 g. wędliny,  u mnie: wędzony boczek, kiełbasa jałowcowa i czosnkowa, ja dorzuciłam również skrawki kurczaka
2-3 łyżki oleju
sól  pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania bazy: boczek kroję w małą kostkę, kiełbasy w małe kawałki lub w cienkie plasterki; cebulę kroję w piórka. Rozgrzewam olej (będzie potrzebna głęboka patelnia) i wrzucam pokrojone wędliny z cebulą. Mieszając podsmażam aż cebula się zeszkli. Umyte pieczarki kroję w plasterki, dorzucam na patelnię. Przykrywam ją i smażę razem 5 minut (mieszając). Następnie dodaję pokrojone w kawałki strączki fasoli (wcześniej odcinam końcówki), i ponownie pod przykryciem smażę 5 minut.
Papryki bez gniazd nasiennych kroję w duże kawałki, a cukinię wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Cukinię dokładam na patelnię, mieszam, pod pokrywką smażę 3 minuty i dokładam papryki.
Kolejne 3 minuty pod pokrywką - i na patelni lądują pokrojone w kawałki pomidory. Dodaję też posiekany czosnek. Całość wstępnie doprawiam solą i pieprzem, mieszam, duszę 15 minut pod przykryciem, mieszając. Na końcu dodaję posiekaną natkę pietruszki, podgrzewam przez chwilę. Doprawiam do smaku. Podaję na gorąco.
















Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger