Karkówka z octem balsamicznym
To łatwy sposób na bardzo aromatyczne, kruche mięso - można je tak przygotować na patelni lub na grillu. Gęsty krem balsamico dodaje mu ciekawego smaku i lekko się karmelizuje, a karkówka jest wyjątkowo delikatna.
Składniki:
kilka kotletów z karkówki wieprzowej
2 łyżki oleju
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
gęsty ocet balsamiczny/krem balsamico
świeży tymianek
woda
Przygotowanie:
Umyte i osuszone kotlety rozbijam dość cienko, każdy oprószam solą i pieprzem i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny. Rozgrzewam patelnię grillową z olejem, układam kotlety i smażę je z każdej strony, aż będą rumiane. Następnie zmniejszam ogień, dodaję posiekany czosnek i dolewam troszkę wody, przykrywam patelnię i duszę mięso aż będzie miękkie (ewentualnie dolewam po odrobinie wody). Gdy jest miękkie, polewam je ciemnym octem balsamicznym, dodaję tymianek i na małym ogniu duszę jeszcze 10-15 minut, przewracając na obie strony, również dolewam łyżkę-dwie wody.
Przepis autorski.
Składniki:
kilka kotletów z karkówki wieprzowej
2 łyżki oleju
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
gęsty ocet balsamiczny/krem balsamico
świeży tymianek
woda
Przygotowanie:
Umyte i osuszone kotlety rozbijam dość cienko, każdy oprószam solą i pieprzem i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny. Rozgrzewam patelnię grillową z olejem, układam kotlety i smażę je z każdej strony, aż będą rumiane. Następnie zmniejszam ogień, dodaję posiekany czosnek i dolewam troszkę wody, przykrywam patelnię i duszę mięso aż będzie miękkie (ewentualnie dolewam po odrobinie wody). Gdy jest miękkie, polewam je ciemnym octem balsamicznym, dodaję tymianek i na małym ogniu duszę jeszcze 10-15 minut, przewracając na obie strony, również dolewam łyżkę-dwie wody.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz