Skrzydełka w cebulowej marynacie
To bardzo prosty przepis, praktycznie niewymagający przypraw :) Potrzebne Ci będą tylko skrzydełka, cebula i trochę czosnku. No, i sól dla smaku, a by skrzydełka smakowały jeszcze lepiej, do marynaty dolałam trochę wódki. Bez obaw, podczas pieczenia wywietrzeje, za to mięso będzie mięciutkie i delikatne. Spróbuj tego prostego sposobu!
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
1 pełna łyżeczka bułki tartej
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
1 pełna łyżeczka soli
3-4 łyżki wódki
3 łyżki oleju do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na dwie części, odcinając końcówki.
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
1 pełna łyżeczka bułki tartej
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
1 pełna łyżeczka soli
3-4 łyżki wódki
3 łyżki oleju do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na dwie części, odcinając końcówki.
Przekładam podzielone kawałki do miski.
W oddzielnej miseczce dokładnie mieszam drobniutko pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, sól, bułkę tartą i mąkę.
Tak przygotowaną cebulę wsypuję do miski z kurczakiem, dolewam wódkę i wszystko dokładnie mieszam.
Kurczak może, ale nie musi poleżeć w lodówce kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz