Szukaj na blogu

Skrzydełka w cebulowej marynacie

To bardzo prosty przepis, praktycznie niewymagający przypraw :) Potrzebne Ci będą tylko skrzydełka, cebula i trochę czosnku. No, i sól dla smaku, a by skrzydełka smakowały jeszcze lepiej, do marynaty dolałam trochę wódki. Bez obaw, podczas pieczenia wywietrzeje, za to mięso będzie mięciutkie i delikatne. Spróbuj tego prostego sposobu!






Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
1 pełna łyżeczka bułki tartej
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
1 pełna łyżeczka soli
3-4 łyżki wódki
3 łyżki oleju do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na dwie części, odcinając końcówki. 
Przekładam podzielone kawałki do miski. 
W oddzielnej miseczce dokładnie mieszam drobniutko pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, sól, bułkę tartą i mąkę. 
Tak przygotowaną cebulę wsypuję do miski z kurczakiem, dolewam wódkę i wszystko dokładnie mieszam. 
Kurczak może, ale nie musi poleżeć w lodówce kilka godzin. 
Mięso przekładam do naczynia z kilkoma łyżkami oleju, szczelnie przykrywam. Przez 40-45 minut piekę pod przykryciem w temperaturze 200 stopni C, po czym zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze 20-30 minut (przestawiam piekarnik na funkcję grilla), mieszając w trakcie - do zarumienienia się skrzydełek.










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger