Pieczarki duszone z warzywami (szparagi, cebula i pomidorki koktajlowe)
Doskonałe warzywne danie! Nie spodziewałam się, że pieczarki w połączeniu z kilkoma warzywami będą tak świetnie smakować. Możesz je podać na obiad z makaronem albo młodymi ziemniakami, lub jako dodatek do placków ziemniaczanych.
Składniki:
ok.1 kg średniej wielkości pieczarek
3 średniej wielkości cebule
3 nieduże marchewki
pęczek zielonych szparagów
10 kolorowych pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Pieczarki myję i osuszam, po czym kroję na pół. Obrane cebule siekam w piórka, a marchewki w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrajam na pół. Ze szparagów odłamuję dolne części łodyg (można je umyć do zupy), a resztę kroję na kilka kawałków.
Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, wrzucam wszystkie pieczarki, lekko je solę. Przykrywam patelnię i na dużym ogniu smażę 5 minut. Pieczarki powinny wypuścić wodę i się zeszklić. Wtedy dorzucam pokrojone cebule i marchew, ponownie przykrywam patelnię i duszę na mocnym ogniu kolejne 5 minut. Zmniejszam ogień, dokładam masło, pod przykryciem duszę 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dorzucam pokrojone szparagi i pomidorki, dalej pod pokrywką duszę całą potrawę kolejne 10 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję na gorąco.
Składniki:
ok.1 kg średniej wielkości pieczarek
3 średniej wielkości cebule
3 nieduże marchewki
pęczek zielonych szparagów
10 kolorowych pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Pieczarki myję i osuszam, po czym kroję na pół. Obrane cebule siekam w piórka, a marchewki w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrajam na pół. Ze szparagów odłamuję dolne części łodyg (można je umyć do zupy), a resztę kroję na kilka kawałków.
Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, wrzucam wszystkie pieczarki, lekko je solę. Przykrywam patelnię i na dużym ogniu smażę 5 minut. Pieczarki powinny wypuścić wodę i się zeszklić. Wtedy dorzucam pokrojone cebule i marchew, ponownie przykrywam patelnię i duszę na mocnym ogniu kolejne 5 minut. Zmniejszam ogień, dokładam masło, pod przykryciem duszę 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dorzucam pokrojone szparagi i pomidorki, dalej pod pokrywką duszę całą potrawę kolejne 10 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz