Szukaj na blogu

Młode ziemniaki duszone z cebulką, czosnkiem i koperkiem

O matko, jakie to dobre! Niesamowicie dobre! Ten pomysł na ziemniaki chodził mi po głowie od jakiegoś czasu, i bardzo się cieszę, że zdążyłam dopóki są młode i najsmaczniejsze. Bardzo aromatyczne, po prostu kwintesencja lata ;)




Składniki (porcja na 1-2 osoby)
5 niewielkich, młodych ziemniaków
0,5 łyżeczki soli
ok. 0,5 szklanki wody
1 pełna łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
kawałek cebuli (1 pełna łyżka po pokrojeniu)
1 łyżeczka posiekanego koperku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki oskrobuję lub dokładnie szoruję szczoteczką, po czym przekrajam wzdłuż na pół. Przekładam je do małego garnka lub na niewielką patelnię (powinny zajmować dno naczynia). Dodaję masło, sól i wlewam wodę - ta powinna sięgać maksymalnie do ok. 1/3 wysokości przekrojonych ziemniaków. Przykrywam naczynie i gotuję ok. 10 minut. Następnie dodaję drobno posiekane cebulę i czosnek. dalej pod przykryciem duszę (na niewielkim ogniu) ziemniaki do miękkości. Gdy są miękkie, zdejmuję pokrywkę, zwiększam ogień i podgrzewam do odparowania większości płynu - gdy zostanie go troszkę, wyraźnie w postaci gęstszego sosu, dodaję koperek i pieprz do smaku. Mieszam i podaję.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger