Jajeczne placki z pieczarkami
Placki są bardzo łatwe i w sumie szybkie w przygotowaniu. To solidny i pyszny posiłek, bo w środku oprócz soczystych pieczarek znajdziesz ser i sporo zieleniny. Są sycące, więc śmiało mogą zastąpić obiad, zwłaszcza jeśli poda się je z surówką i np. sosem pieczarkowym.
Uwaga: placki możesz również upiec w piekarniku! Wyłóż je zamiast na patelnię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiecz w 180 stopniach do lekkiego zezłocenia.
Składniki na ok. 5-6 placków:
2 jajka
3 pełne łyżki mąki pszennej
3 łyżki startego żółtego sera (u mnie mozzarella)
3-4 łyżki mleka
kawałek sałaty lodowej (1/5-1/6 główki)
3-4 średniej wielkości pieczarki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę wsypuję do miski, wbijam jajka i mieszam, dolewając po łyżce mleka - powinno powstać gęste ciasto, na którym po zamieszaniu łyżką na chwilkę pozostaje ślad. Dodaję ser i drobno posiekaną sałatę lodową, dokładnie mieszam i dopiero teraz doprawiam solą i pieprzem do smaku. Następnie dodaję pokrojone pieczarki (na pół, a później na cienkie plasterki)i natkę pietruszki, jeszcze raz mieszam. Wykładam po łyżce masy na średnio rozgrzany olej, smażę do zezłocenia, przekładam na drugą stronę i również smażę kilka minut. Ponownie przewracam, i dosmażam przez 2 minuty. Podaję na gorąco.
Uwaga: placki możesz również upiec w piekarniku! Wyłóż je zamiast na patelnię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiecz w 180 stopniach do lekkiego zezłocenia.
Składniki na ok. 5-6 placków:
2 jajka
3 pełne łyżki mąki pszennej
3 łyżki startego żółtego sera (u mnie mozzarella)
3-4 łyżki mleka
kawałek sałaty lodowej (1/5-1/6 główki)
3-4 średniej wielkości pieczarki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę wsypuję do miski, wbijam jajka i mieszam, dolewając po łyżce mleka - powinno powstać gęste ciasto, na którym po zamieszaniu łyżką na chwilkę pozostaje ślad. Dodaję ser i drobno posiekaną sałatę lodową, dokładnie mieszam i dopiero teraz doprawiam solą i pieprzem do smaku. Następnie dodaję pokrojone pieczarki (na pół, a później na cienkie plasterki)i natkę pietruszki, jeszcze raz mieszam. Wykładam po łyżce masy na średnio rozgrzany olej, smażę do zezłocenia, przekładam na drugą stronę i również smażę kilka minut. Ponownie przewracam, i dosmażam przez 2 minuty. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz