Karkówka w pikantnym sosie z papryką
Dziś przepis na łatwą w przygotowaniu, bardzo smaczną karkówkę z dużą ilością papryki, z dodatkiem pomidorów.
Składniki:
600-700 g. karkówki wieprzowej
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 średniej wielkości cebula
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 miąższyste pomidory
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ewentualnie trochę gorącej wody do podlewania w trakcie duszenia (u mnie nie było takiej potrzeby, wszystkie warzywa puszczają sporo soku)
Przygotowanie:
Z papryk usuwam gniazda nasienne, cebulę obieram.
Papryki kroję na duże kawałki, cebulę w piórka.
Mięso kroję na płaskie, spore kawałki, oprószam je mąką.
Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, podsmażam mięso do lekkiego zrumienienia z obu stron, po czym dorzucam pokrojoną cebulę.
Całość oprószam solą i pieprzem, mieszam, przykrywam patelnię i na średnim ogniu podsmażam przez ok. 5-6 minut.
Następnie dorzucam pokrojone papryki oraz posiekany w plasterki czosnek. Znowu: mieszam, przykrywam patelnię i smażę kilka minut.
Dodaję ostrą i słodką paprykę, wstępnie doprawiam też wszystko solą i pieprzem. Z pomidorów usuwam nasiona; pomidory kroję w kostkę i dorzucam na patelnię razem z posiekaną natką pietruszki.
Mieszam, przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu duszę do miękkości mięsa (ok. 45 minut).
Doprawiam ostatecznie do smaku.
Jeśli warzywa nie wypuszczą wody, możesz w trakcie duszenia dolewać co jakiś czas po odrobinie wrzątku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz