Puszysty omlet z cukinią (bez mąki)
Omlet przygotowałam bez grama mąki. Jest bardzo puszysty dzięki dodatkowi wody gazowanej, i wprost aksamitny w konsystencji. Pyszny, delikatny w smaku - polecam jako lekki obiad!
Do jego smażenia polecam masło, które w procesie smażenia nabierze lekko palonego, orzechowego smaku - a omlet będzie tym pyszniejszy!
Składniki na porcję dla 1 osoby(patelnia o średnicy 18 cm)
3 duże jajka
1/4 szklanki mocno gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i pieprz do smaku
szczypta mieszanki ziół prowansalskich
8-10 cienkich plasterków niewielkiej cukinii
1 łyżeczka masła
szczypiorek lub bardzo drobno posiekana cebulka do posypania
Przygotowanie:
Na średnio rozgrzanym maśle podsmażam do zeszklenia i lekkiego zrumienienia plasterki cukinii (przed smażeniem oprószyłam je delikatnie ziołami prowansalskimi i odrobiną soli).
Do jego smażenia polecam masło, które w procesie smażenia nabierze lekko palonego, orzechowego smaku - a omlet będzie tym pyszniejszy!
Składniki na porcję dla 1 osoby(patelnia o średnicy 18 cm)
3 duże jajka
1/4 szklanki mocno gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i pieprz do smaku
szczypta mieszanki ziół prowansalskich
8-10 cienkich plasterków niewielkiej cukinii
1 łyżeczka masła
szczypiorek lub bardzo drobno posiekana cebulka do posypania
Przygotowanie:
Na średnio rozgrzanym maśle podsmażam do zeszklenia i lekkiego zrumienienia plasterki cukinii (przed smażeniem oprószyłam je delikatnie ziołami prowansalskimi i odrobiną soli).
Podsmażone zdejmuję z patelni, tłuszcz pozostawiam.
Jajka wbijam do miski, doprawiam szczyptą soli i pieprzu, dolewam wodę i od razu ubijam trzepaczką lub mikserem na wysokich obrotach, by uzyskać jak najbardziej spienioną konsystencję.
Jajka wbijam do miski, doprawiam szczyptą soli i pieprzu, dolewam wodę i od razu ubijam trzepaczką lub mikserem na wysokich obrotach, by uzyskać jak najbardziej spienioną konsystencję.
Ubitą masę wylewam na rozgrzane masło pozostałe po podsmażeniu cukinii (początkowo średnia, a potem mała moc palnika).
Przykrywam patelnię i smażę masę, nie mieszam i nie podnoszę pokrywki!
Omlet będzie stopniowo rósł na patelni.
Obserwuję stopień ścięcia masy jajecznej - kiedy większość masy od dna patelni będzie ścięte, układam na górze omleta podsmażone wcześniej plasterki cukinii, i posypuję wszystko szczypiorkiem lub cebulką.
Delikatnie, za pomocą łopatki, składam omleta na pół.
Pod pokrywką na minimalnym ogniu smażę jeszcze 2-3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz