Szukaj na blogu

Omlet z cukinią, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Cukinia, cebulka, szczypiorek, pomidorki koktajlowe, mozzarella, jajka. Takie proste, takie pyszne!  



Składniki:
1 mała lub pół średniej cukinii
1 średniej wielkości cebula
kilka pomidorków koktajlowych
4-5 jajek
ok. 30-40 g. tartej mozzarelli
kilka małych kulek mozzarelli
2,3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję na pół, a potem na plasterki, podobnie cukinię (tej nie obieram). Wlewam olej na rozgrzaną patelnię, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i podsmażam do zeszklenia. Zsuwam podsmażoną cebulę na jedną stronę patelni, i w wolne miejsce wrzucam cukinię, Również ją odrobinę solę. Przykrywam patelnię i podsmażam wszystko jeszcze ok. 5 minut.
W międzyczasie wbijam jajka do wysokiego naczynia, dodaję szczyptę soli, i miksuję je przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera - powinny stać się puszyste. Ubite jajka wylewam na podsmażoną cukinię z cebulą, przykrywam patelnię. Smażę na niewielkim ogniu ok. 8-10 minut , po czym na omlecie układam pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, posypuję wszystko połową szczypiorku, oraz solą i pieprzem. Smażę jeszcze kilka minut (góra omleta ciągle pozostanie surowa). Teraz najtrudniejsze zadanie: ostrożnie przewracam omleta za pomocą dużego talerza - przykrywam patelnię talerzem i energicznym ruchem odwracam ją do góry dnem. Gdy omlet znajdzie się przysmażoną stroną do góry, delikatnie zsuwam go z powrotem na patelnię. 
Posypuję omleta startym serem, przykrywam i smażę 5 minut (mały ogień).
Przed podaniem powtarzam czynność odwracania za pomocą talerza - pomidorki powinny znaleźć się na górze. Całość posypuję resztą szczypiorki i układam połówki kulek z mozzarelli. Od razu podaję.











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger