Lekkie kotlety warzywne
Gdyby nie upał, to upiekłabym te kotlety w piekarniku, jednak dziś przy prawie 37 stopniach wolałam mimo wszystko szybko je usmażyć, niż rozgrzewać piekarnik. Miały być z sosem, ale też z niego zrezygnowałam, więc ostatecznie kotlety zjedliśmyw wersji z patelni, z surówką. Są lekkie, pełne witamin i smaku. Na dodatek teraz, jeśli masz warzywa z własnego ogródka, kosztują dosłownie grosze. Polecam serdecznie!
Składniki (10 sztuk):
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1 średnia zielona papryka
1 niewielka zielona cukinia
pół średniej cebuli
pół pęczka natki pietruszki
2 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
sól i mielony czarny pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myję.
Obieram cebulę, marchewki i pietruszkę.
Wycinak gniazdo nasienne z papryki.
Ścieram na grubej tarce: marchewki, pietruszkę, paprykę i cukinię.
Cebulę drobniutko kroję.
Drobno siekam natkę pietruszki, dokłądam do warzyw.
Wszystko mieszam razem z jajkami, doprawiam solą i pieprzem.
Dodaję mąkę i jeszcze raz mieszam masę.
Smażenie:
Kotlety smażą się łatwo, są jednak trochę trudniejsze niż przeciętnie w formowaniu. Oczywiście można do masy dodać więcej mąki, ale tego chciałąm uniknąć. Tak więc, żęby je uformować, przygotowuję w miseczce bułkę tartą.
Nabieram pełną łyżkę masy i w dłoniach formuję z grubsza kulkę - tę umieszczam w miseczce z bułką, i delikatnie ją w niej obtaczam. Dopiero w tym momencie formuję właściwe w kształcie kotlety.
Smażę na średnio rozgrzanym oleju (musi przykrywać dno patelni) na rumiano. Odwracam je dwukrotnie z każdej strony. Na końcu, żeby mieć pewność,że nie będą surowe w środku, zostawiam je na gorącej patelni (wyłąćzona kuchenka) pod przykryciem na 5 minut.
Jeśli chcesz je przygotować w piekarniku, uformowane kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra - dół, środkowy poziom) na 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz