Szukaj na blogu

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta szybko się dusi, więc przygotowanie z niej czegoś pysznego nie wymaga wiele czasu. Dziś do obiadu zrobiłam kapustę z pieczarkami, z dodatkiem boczku, cebulki i masła. Pyszności!


Młoda kapusta z pieczarkami przepis

Składniki:

ok. 800 g młodej kapusty, grubo posiekanej, bez głąba 

300 g pieczarek

1 średniej wielkości cebula

150 g wędzonego boczku

3-5 łyżek oleju (w zależności, ile tłuszczu wytopi się z boczku)

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

do smaku: sól i pieprz

Przygotowanie:

W głębokiej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i wrzucam drobno pokrojoną cebulę. Podsmażam ją, mieszając, do zeszklenia, po czym dodaję drobno pokrojony boczek i smażę razem do mocnego zarumienienia boczku. Jeśli z boczku nie wytopił się tłuszcz, dodaję jeszcze olej. 

Gdy boczek jest rumiany, dodaję pieczarki pokrojone na grube plasterki. Wszystko oprószam lekko solą.

Smażę mieszając, by i pieczarki się zarumieniły.

Dodaję pokrojoną kapustę, mieszam, przykrywam patelnię.

Duszę wszystko 20-25 minut.

Dodaję masło i posiekany czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze kilka minut.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger