Młoda kapusta z pieczarkami
Młoda kapusta szybko się dusi, więc przygotowanie z niej czegoś pysznego nie wymaga wiele czasu. Dziś do obiadu zrobiłam kapustę z pieczarkami, z dodatkiem boczku, cebulki i masła. Pyszności!
Młoda kapusta z pieczarkami przepis
Składniki:
ok. 800 g młodej kapusty, grubo posiekanej, bez głąba
300 g pieczarek
1 średniej wielkości cebula
150 g wędzonego boczku
3-5 łyżek oleju (w zależności, ile tłuszczu wytopi się z boczku)
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
do smaku: sól i pieprz
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i wrzucam drobno pokrojoną cebulę. Podsmażam ją, mieszając, do zeszklenia, po czym dodaję drobno pokrojony boczek i smażę razem do mocnego zarumienienia boczku. Jeśli z boczku nie wytopił się tłuszcz, dodaję jeszcze olej.
Gdy boczek jest rumiany, dodaję pieczarki pokrojone na grube plasterki. Wszystko oprószam lekko solą.
Smażę mieszając, by i pieczarki się zarumieniły.
Dodaję pokrojoną kapustę, mieszam, przykrywam patelnię.
Duszę wszystko 20-25 minut.
Dodaję masło i posiekany czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz