Placki jajeczne z cukinią i mozzarellą
W sezonie na cukinię takie placki to rzecz konieczna! Delikatne, z lekko ciągnącym się serem... Smakują wyśmienicie podane z jogurtem.
Składniki na :
1 niewielka cukinia, najlepiej młoda
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
3 jajka
2 łyżki startej mozzarelli lub żółtego sera
5 czubatych łyżek mąki plus 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Oddzielam żółtka od białek. Umytą cukinię ścieram na tarce z grubymi oczkami, odrobinę solę i przez chwilę wygniatam dłonią, by puściła sok. Następnie dokładnie odciskam sok np. na sicie.
W misce ubijam na sztywną pianę białka z odrobiną soli. Do ubitej piany dodaję żółtka i delikatnie, najlepiej łopatką, mieszam. Następnie dodaję na przemian cukinię z pietruszką, i po łyżce mąki. Dodaję też starty ser i posiekaną pietruszkę. Doprawiam ciasto solą i pieprzem.
Gdy ciasto jest jednolite, wykładam po pełnej łyżce na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Placki smażę po 3-4 minuty z każdej strony (placki powinny być złote i ładnie wyrośnięte).
Składniki na :
1 niewielka cukinia, najlepiej młoda
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
3 jajka
2 łyżki startej mozzarelli lub żółtego sera
5 czubatych łyżek mąki plus 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Oddzielam żółtka od białek. Umytą cukinię ścieram na tarce z grubymi oczkami, odrobinę solę i przez chwilę wygniatam dłonią, by puściła sok. Następnie dokładnie odciskam sok np. na sicie.
W misce ubijam na sztywną pianę białka z odrobiną soli. Do ubitej piany dodaję żółtka i delikatnie, najlepiej łopatką, mieszam. Następnie dodaję na przemian cukinię z pietruszką, i po łyżce mąki. Dodaję też starty ser i posiekaną pietruszkę. Doprawiam ciasto solą i pieprzem.
Gdy ciasto jest jednolite, wykładam po pełnej łyżce na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Placki smażę po 3-4 minuty z każdej strony (placki powinny być złote i ładnie wyrośnięte).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz