Szukaj na blogu

Fit gulasz z indyka

Pyszny, lekki, letni obiad z  delikatnym indykiem w sosie pachnącym lubczykiem.


Składniki (na 2 osoby):
400 g. fileta z piersi indyka
1 średniej wielkości cebula
1 średniej wielkości marchewka
3-4 średniej wielkości pieczarki
1 ząbek czosnku
gałązka świeżego lubczyku
1-2 gałązki tymianku
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, obraną cebulę w kostkę, marchewkę najpierw wzdłuż na pół, a potem na plasterki. Rozgrzewam głęboką patelnię i na suchą wrzucam pokrojone warzywa; podsmażam je mieszając 3-4 minuty, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy zsuwam je na jedną połowę patelni, a w wolne miejsce wrzucam indyka. Podsmażam dalej 8-10 minut, przewracając mięso. Pieczarki kroję na grube półplasterki, dorzucam razem z posiekanym czosnkiem do podsmażonego mięsa z warzywami. Smażę razem 5 minut na mocnym ogniu. Dokładam zioła, dolewam wodę, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut. Odlewam kilka łyżek sosu, zostawiam na kilka minut, by przestygł, po czym rozprowadzam w nim mąkę ziemniaczaną, a potem przelewam zawiesinę z powrotem na patelnię. Mieszam do zgęstnienia sosu, doprawiam ostatecznie do smaku, od razu podaję (podgrzewany zrobi się rzadki).








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger