Szukaj na blogu

Filet z kurczaka w sosie serowo-szpinakowym

Trochę się zagapiłam ostatnio ze świeżym szpinakiem w lodówce; przywiądł lekko - to jednak nie miało znaczenia jeśli chodzi o ten łatwy, pyszny sos. Przygotowałam go do żytniego makaronu. Danie jest kremowe, delikatne, naprawdę pyszne!



Składniki:
500 g. fileta z piersi kurczaka
1 średniej wielkości cebula
200-300 g. świeżego szpinaku (może być mrożony, rozdrobniony)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
200 ml. śmietanki 30%
100 g. serka topionego, u mnie ze szczypiorkiem 
50 g. dowolnego sera długodojrzewającego, np. Stary Olender
mielona gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fileta kroję na niewielkie kawałki. Szpinak siekam drobniutko. Obraną cebulę kroję w kostkę, wrzucam na średnio rozgrzany olej (najlepiej zrobić to danie w głębokiej patelni), oprószam solą i podsmażam do zeszklenia; wtedy do cebuli dokładam pokrojone mięso. Wszystko oprószam solą i pieprzem, i smażę przez ok. 10 minut, obracając mięso w międzyczasie (ma się podsmażyć, ale nie zrumienić). Na patelnię dokładam posiekany szpinak oraz masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywam patelnię i na małym ogniu podsmażam 10 minut, mieszając. Następnie dolewam śmietankę, dodaję pokrojony serek topiony, mieszam do jego rozpuszczenia. Dodaję starty ser długodojrzewający, jeszcze chwilę razem podgrzewam, na końcu doprawiam sos do smaku solą, pieprzem i dużą szczyptą mielonej gałki muszkatołowej.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger