Szukaj na blogu

Surówka z rzodkiewki z cytrynowym dressingiem

Wspaniała, wyrazista, słodko-ostra w smaku surówka z rzodkiewek smakuje zwłaszcza teraz, wiosną. To dodatek idealny do grillowanych mięs i ryb. Sos do surówki ma świeży, kwaskawo-słodki smak, bo jego składnikiem jest sok z sycylijskich, dojrzałych cytryn - wykorzystałam do jego użycia sok Limmi. To naturalny sok, wyciśnięty ze świeżych cytryn (buteleczka ma pojemność 200 ml, i jest to sok wyciśnięty z kilograma cytryn). Fajnym dodatkiem w tej zgrabnej buteleczce jest kapsułka z olejkiem eterycznym ze skórki cytrusów - ten przy każdym dozowaniu soku jest wypuszczany w małych ilościach, i nadaje sokowi właściwy, niepowtarzalny aromat.







Składniki:
5-6 średniej wielkości rzodkiewek
pół średniej wielkości, słodkiego jabłka
2 liście sałaty lodowej
1 łyżka drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki
Sos:
2 łyżki soku z cytryny, polecam sok firmy Limmi
2 łyżki oliwy
1 łyżka syropu klonowego (można użyć innego słodziwa lub całkiem je pominąć)
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dokładnie umyte rzodkiewki ścieram na tarce z grubymi oczkami i przekładam do miski. Liście sałaty ostrym nożem (nie stalowym, bo używanie takiego noża może spowodować gorzki smak surówki) kroję na cienkie paseczki, przekładam do rzodkiewki. 
Wszystkie mokre składniki sosu wlewam do zakręcanego słoiczka, i po zakręceniu energicznie nim potrząsam, by się połączyły w gładką emulsję. Wtedy doprawiam sos do smaku solą i pieprzem, i jeszcze kilka razy potrząsam słoiczkiem.
Na grubej tarce ścieram jabłko (nie ścieram go wcześniej, żeby nie ściemniało), dodaję do rzodkiewki i sałaty razem z posiekanym koperkiem; wlewam sos i dokładnie mieszam. Od razu podaję.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger