Kotlety makaronowe z pieczarkami
Taki obiad to po prostu idealny sposób na wykorzystanie resztek - makaron po rosole czy pomidorowej może dostać drugie życie w zupełnie nowym daniu. Do tych kotletów jeszcze jutro dorobię sos pieczarkowy, i już się cieszę na ten pyszny posiłek!
Składniki (u mnie 6 kotletów):
ok. 2 szklanek posiekanego, wcześniej ugotowanego dowolnego makaronu pszennego
6-8 średniej wielkości pieczarek
1 średniej wielkości cebula
2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
3-4 łyżki startego żółtego sera (u mnie mozzarella)
1 duże jajko
2-3 łyżki bułki tartej
do smaku sól i pieprz, można dodać ząbek czosnku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Posiekany (ugotowany) makaron przekładam do miski. Obraną cebulę kroję drobno i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie ścieram pieczarki na tarce z grubymi oczkami, dodaję do podsmażonej cebuli. Oprószam solą i smażę kilka minut, mieszając, by z pieczarek odparowała woda. Podsmażone pieczarki z cebulą przekładam do makaronu. Gdy wystygną, dodaję starty ser i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Następnie wbijam jajko, mieszam, a potem dosypuję tyle bułki tartej, by dało się skleić kotlety (staram się nie dodawać jej za dużo).
Uformowane kotlety smażę na złoto z obu stron, po ok. 3-4 minuty.
Składniki (u mnie 6 kotletów):
ok. 2 szklanek posiekanego, wcześniej ugotowanego dowolnego makaronu pszennego
6-8 średniej wielkości pieczarek
1 średniej wielkości cebula
2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
3-4 łyżki startego żółtego sera (u mnie mozzarella)
1 duże jajko
2-3 łyżki bułki tartej
do smaku sól i pieprz, można dodać ząbek czosnku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Posiekany (ugotowany) makaron przekładam do miski. Obraną cebulę kroję drobno i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie ścieram pieczarki na tarce z grubymi oczkami, dodaję do podsmażonej cebuli. Oprószam solą i smażę kilka minut, mieszając, by z pieczarek odparowała woda. Podsmażone pieczarki z cebulą przekładam do makaronu. Gdy wystygną, dodaję starty ser i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Następnie wbijam jajko, mieszam, a potem dosypuję tyle bułki tartej, by dało się skleić kotlety (staram się nie dodawać jej za dużo).
Uformowane kotlety smażę na złoto z obu stron, po ok. 3-4 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz