Szukaj na blogu

Placki z pietruszki

Jeśli chodzi o placki z warzyw, to nie tylko placki ziemniaczane są takie pyszne. Próbowałaś/próbowałeś kiedyś usmażyć placki z pietruszki? Nie? W takim razie namawiam Cię do nadrobienia tego faktu! Są po prostu wyśmienite. Zupełnie nie spodziewałam się takiego efektu!





Składniki na 5-6 placków:
2 spore pietruszki 
1 mała cebula
1 niewielkie jajko
1 pełna łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego żółtego sera
sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki mielonego kuminu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obraną pietruszkę ścieram na tarce z grubymi oczkami, cebulę siekam drobniutko i dodaję do pietruszki; a także jajko, starty ser i przyprawy. Mieszam - masa będzie dość sypka.
Rozgrzewam olej na patelni, wykładam po dużej łyżce masy, nadaję kształt plackom. Smażę na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony; przekładam delikatnie na drugą stronę łopatką. Po usmażeniu na chwilę przekładam placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger